Najveći sportski događaj: Indija želi Olimpijske igre 2036. godine

29.12.2022. | 17:00

Indija planira da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2036. godine, a svoju će kandidaturu službeno predstaviti na sljedećoj sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koja bi trebala da se održi u Mumbaju u oktobru 2023. godine.

Za ministra sporta Anuraga Takura „pravo je vrijeme“ da se njegova zemlja kandiduje za organizaciju najvećeg sportskog događaja.

„Ako Indija ulaže toliko truda u promociju sporta, mogu vas uvjeriti da nećemo biti samo domaćini Olimpijskih igara, već ćemo ih organizovati na sjajan način“

Takur je rekao da bi Indija mogla biti kandidat sa gradom Ahmedabadom, u rodnoj državi premijera Narendre Modij u kojem se nalazi najveći stadion na svijetu, otvoren 2020. godine i koji nosi ime lidera.

Vlada Narendre Modija želi da Indiju učini globalnom sportskom silom i uložila je ogromne svote u nacionalnu infrastrukturu, prenosi Sportklub.

MOK je organizaciju sledeće tri letne Olimpijske igre dodijelio Parizu (2024), Los Anđelesu (2028) i Brizbejnu (2032).

U oktobru je MOK naznačio da je deset zemalja već izrazilo interesovanje za organizaciju Olimpijskih igara 2036. godine. Među njima su Indonezija, Njemačka, Južna Koreja, Kina i Katar.