Najveći asovi se odmaraju, ali ne dugo: Samo Đoković od prvih 20 ne igra u februaru

02.02.2024. | 15:22

Australijski open je prošao, najveći asovi se odmaraju ali ne dugo. Svi teniseri iz svjetskog vrha će brzo na teren – osim Novaka Đokovića.

Samo je najbolji svih vremena riješio da preskoči cijeli februar i vrati se reketu u Indijan Velsu, od 6. marta.

Baš zbog takve odluke, postojala je prilično mala mogućnost da njegovo prvo mjesto na svjetskoj listi bude ugroženo. Jedini način je bio da Karlos Alkaras i Danil Medvedev odigraju 3-4 turnira tokom februara, i na svima zabilježe odlične rezultate, pa da napadnu Đokovićevu krunu. Međutim, ni jedan ni drugi se nisu opredijelili za takvu opciju, svjesni da bi takvo non-stop igranje moglo da ih iscrpe. A i nema garancija da bi uspjeli u tom jurišu na vrh.

Alkaraz se na teren vraća već za desetak dana na seriji 250 u Buenos Ajresu, a potom ide na seriju 500 u Rio de Žaneiro. Oba turnira su na šljaci, a prvi meč na betonu Španac planira u Indijan Velsu gdje brani titulu.

Danil Medvedev će istog termina početi odbranu trofeja u Roterdamu, a potom će imati identične zadatke u Dohi i Dubaiju.

Janik Siner, sjajni šampion Australijskog opena, planira samo jedno takmičenje u februaru, i on će u Roterdam. Interesantno je da ni on ni Alkaraz nisu prijavljeni ni za Dubai ni za Akapulko, turnire serije 500 poznate da su veoma široke ruke kada treba dovesti najveće zvijezde, piše ’’Sport klub’’.

Kao po tradiciji, Dubai je gotovo svake godine imao u žrijebu Đokovića i Federera, a Akapulko Nadala, pogotovo otkada je šljaku zamijenio tvrdom podlogom. Međutim, ove godine niko od pomenute dvojice mladih asova neće biti u Emiratima ili Meksiku, a kada se tome doda da će i Novak izostati, jasno je da će sastavi biti slabiji nego što je običaj.

Andrej Rubljov, kao i uvijek, igra gotovo svake nedjelje, prijavio je Roterdam, Dohu i Dubai, dok bi Aleksander Zverev trebalo da bude prvi nosilac u Los Kabosu koji je iz avgustovskog termina prebačen u februarski. Potom ide u Akapulko.

Najviše posla će u februaru od igrača iz prvih deset imati Holger Rune (Monpelje, Roterdam, Los Kabos i Akapulko) i Hubert Hurkač (Dejvis kup u Taškentu, Marsej, Roterdam i Dubai).