Najbolji sportisti BiH u 2021. godini: Košarkašica Džonkel Džons i tekvondoista Nedžad Husić

20.12.2021. | 21:09

Večeras je održan je 21. izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT, a nagrade su pripale Džonkel Džons i tekvondoista Nedžad Husić.

Košarkašica Džonkel Džons i tekvondoista Nedžad Husić proglašeni su za najbolje sportiste BiH u tradicionalnom izboru “Nezavisnih novina” i BHRT, koji je večeras u Sarajevu održan po 21. put!

Amerikanka sa bh. pasošem predvodila je bh. reprezentaciju do senzacionalnog, petog mjesta na Eurobasketu 2021, dok je sa ruskim Ekaterinburgom postala šampion Evrope, prenosi Mondo.

Sa druge strane, Husić je proteklog ljeta učestvovao na Olimpijskim igrama u Tokiju, na kojima je zauzeo peto mjesto, što je najbolji rezultat bh. olimpizma ikada (prethodno je strijelac Nedžad Fazlija bio šesti na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine).

U ženskoj konkurenciji, kandidati su još bili plivačica Lana Pudar i odbojkašica Emina Begić, a u muškoj teniser Marko Maksimović (koji je glasovima čitalaca portala www.nezavisne.com proglašen za najboljeg sportistu BiH) i

Za najperspektivniju sportistkinju proglašena je plivačica Iman Avdić, dok je najbolji sportista u ovoj kategoriji tekvondoista Ilija Jukić.

Nagradu za razvoj sporta dobio je sarajevski Plivački klub Spid, prvi i jedini plivački klub u BiH za osobe sa invaliditetom, dok su dodijeljene i četiri nagrade za životno djelo, od čega dvije posthumno.

Prva je uručena Mari Lakić-Brčaninović, prvakinja Evrope sa tuzlanskim Jedinstvom 1989. godine i osvajačica tri srebrne medalje sa reprezentacijom Jugoslavije, dok je drugu dobio Zvonimir “Noka” Serdarušić, legendarni rukometaš i trener, koji je kao igrač sa Jugoslavijom 1974. godine osvojio bronzanu medalju na SP, dok je kao trener sa njemačkim Kilom podigao čak 21 trofej (10 titula prvaka Njemačke, 4 Kupa Njemačke, 3 Superkupa, Ligu šampiona i 3 Kupa EHF).

Posthumna priznanja za životno djelo dobili su Josip Bukal, proslavljeni fudbaler sarajevskog Željezničara u čijem dresu je nastupio 290 puta i postigao 128 golova, te je drugi strijelac u istoriji kluba, i Dako Radošević, bivši bacač kugle i diska i dvostruki učesnik Olimpijskih igara.

Najbolja ekipa u invalidnom sportu je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je ove godine, poslije šest godina, osvojila titulu prvaka Evrope, dok je najbolji sportista za osobe sa invaliditetom je odbojkaš IOK Borac Banjaluka Stevan Crnobrnja.

Za fer-plej nagrađen je Fudbalski klub Čelik iz Zenice, koji je u Kupu ZDK, nakon što je poveo sa 2:1 protiv kakanjskog Rudara u trenucima dok je igrač protivničke ekipe ležao povrijeđen, potom dopustio gostima da se “ušetaju” u gol i izjednače rezultat.

Za najboljeg trenera proglašen je Goran Lojo, selektor ženske košarkaške reprezentacije, pod čijom komandom su “zmajice” proteklog ljeta zauzele senzacionalno, peto mjesto na Eurobasketu u Španiji i Francuskoj, a koje su proglašene u ovom izboru za najbolju ekipu.