Najavljene nove promjene u Evroligi: Mogući “seleri-kep” i plej-in

20.06.2023. | 17:05

Paulijus Motiejunas, novoizabrani direktor Evrolige, izjavio je da se razmišlja o uvođenju dvije krupne promjene u tom takmičenju.

Doskorašnji generalni menadžer Žalgirisa je nedavno preuzeo tu poziciju od Maršala Glikmana i od starta najavio tektonske promjene.

Motiejunas je u razgovoru za Basket njuz govorio o potencijalnom igranju Turk Telekoma u novom izdanju Evrolige, nakon što je Gran Kanarija, koja ih je pobijedila u finalu Evrokupa, odbila da nastupi u tom takmičenju naredne sezone.

Sve će biti jasnije 29. juna za kada je zakazan sastanak dioničara, a u ovom trenutku je najbliži scenario da učesnici budu isti kao i u sezoni 2022/23.

Osim toga, Motiejunas je pričao i o dvije važne promjene, koje bi uveliko promijenile način na koji Evroliga funkcioniše.

To su uvođenje plej-in turnira kao u NBA, dok je i drugi u vezi sa najjačom ligom svijeta, a podrazumijeva transparentnost plata i “seleri-kep”, odnosno određivanje budžeta, jednakog za sve, za plate.

Motiejunas je zagovornih javnog objavljivanja plata igrača i izrazio je nadu da će to biti sastavni dio Evrolige.

“Nadam se da će to biti moguće. Pričamo o razbijanju tabu teme. Što se mene tiče, to djeluje neizbježno i tako bi trebalo da bude. Imamo primjer NBA. Da li bi to mogli da izvedemo u Evropi? Nadam se da je to slučaj”, rekao je Motiejunas.

“Ne vidim šta bi moglo da bude skriveno. Uz dužno poštovanje, ne vidim ni razlog da se u medijima stvari preuveličavaju. Ako sve činjenice budu dostupne, nema mjesta za interpretacije. Nadam se da ćemo to moći da izvedemo, ali moramo da vidimo šta klubovi misle”, ddao je on.

Nije daleko ni uvođenje granice za plate ili “seleri-kepa”.

Direktor Evrolige istakao je da se sastao sa radnom grupom koja se bavi tim pitanjem i da je već napravljen značajan napredak.

Druga velika promjena je u samom formatu u kom se igra Evroliga.

Ono što ona podrazumijeva je praktično uvođenje doigravanja za plej-of, odnosno plej-in turnir kakav ima NBA liga.

Motiejanus kaže da će o tome razgovarati sa klubovima, jer je osnova Evrolige da svaki tim igra sa svima ostalima.

“To je esencijalno i na tome mora ostati. To se neće mijenjati”, potvrdio je on.

Uvođenje plej-in turnira bi povećalo broj ekipa u plej-ofu kojih je trenutno manje od 50 odsto (8 od 18), pa se smatra da bi to povećalo šanse za ekipe koje su ostale na granici.