Na pomolu novo pomjeranje ili otkazivanje OI u Tokiju

20.07.2020. | 23:32

Ljetne olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije virusa korona nisu održane ove godine nego su odgođene za sljedeću, a prema posljednjim informacijama, više od 70 odsto Japanaca ne želi da glavni grad ove zemlje bude domaćin Igara.

Na ljeto sljedeće godine bi trebalo da uživamo u najvažnijem sportskom događaju, ali ako budu pitani Japanci, to se neće desiti. Naime, agencija “Kyodo News” sprovela je anketu i nakon što su objavili rezultate, postalo je jasno da više od 70 odsto Japanaca ne želi Igre ni sljedeće godine. Od toga čak 36,4 odsto smatra da bi one trebalo da budu ponovo pomjerene, a 33,7 odsto da treba da budu u potpunosti otkazane.

Većina onih koji podržavaju odgađanje ili otkazivanje Igara izjavila je da jednostavno ne vjeruju da bi pandemija virusa korona mogla da bude obuzdana za vrijeme Igra, koje bi trebalo da budu otvorene 23. jula 2021. godine.

Anketa je trajala tri dana i samo 23,9 odsto ljudi u Japanu navelo je da Igre treba da budu organizovane po planu 2021. godine.

Glavni razlog zbog kojeg Japanci smatraju da Olimpijske igre treba ili ponovo odgoditi ili otkazati je to da prioritet Vlade Japana treba da bude borba protiv virusa korona. Dodatne troškove za “sportsku ekstravaganciju” stanovništvo ove zemlje navelo je kao drugi razlog neodržavanja igara naredne godine.

Odvojeno istraživanje sproveo je i medij “Asahi Shimbun” i tom listu je 33 odsto ispitanika reklo da je za održavanje Igara naredne godine, a 61 odsto je podržalo drugo odgađanje ili potpuno otkazivanje.

U martu ove godine Olimpijske igre su otkazane za sljedeću godinu i to zbog pandemije virusa korona koji se i dalje nekontrolisano širi svijetom.

Teško je vjerovati da će želja stanovništva biti ispoštovana, jer su japanski i olimpijski zvaničnici jasno poručili da dalje odgađanje Igra nije opcija, kao i da će učiniti sve da Igre budu održane uz prisustvo publike iako se razmatrala i opcija bez publike.

U Japanu se povećava zabrinutost zbog novog talasa virusa korona, a glavni grad Tokio svaki novi dan bilježi sve veći broj zaraženih virusom korona.

Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rekao je prošle sedmice da će Olimpijske igre u Tokiju biti prvo veliko svjetsko okupljanje nakon svih turbulencija koje je izazvao i izaziva virus korona.

Inostrani mediji pišu da je u telefonskoj anketu koju je proveo “Kyodo News” učestvovalo 1.045 ljudi, a “Asahi Shimbun” obradio je odgovore 2.097 osoba.

Olimpijske igre bi trebalo da budu održane od 23. jula do 8. avgusta naredne godine.