Muzej sporta u Banjaluci: Deveta postavka posvećena borilačkim sportovima

02.10.2023. | 10:51

Od otvaranja u novembru 2020. godine, Muzej sporta čuva uspomene na najveće uspjehe banjalučkog sporta. U toku je deveta postavka posvećena borilačkim sportovima, a svaka dosadašnja privukla je veliku pažnju ljubitelja sporta i približila im sjajne rezultate koje su sportisti iz grada na Vrbasu ostvarili u istoriji.

Osnivanje Muzeja sporta bila je ideja direktora Sportskog centra “Borik” Nenada Talića, a ostvaren je uz veliki entuzijazam svih radnika. Adaptiran je mali zapušteni prostor u sklopu dvorane “Borik” sopstvenim sredstvima. Konačan rezultat je sve oduševio, jer je Banjaluka dobila mjesto na kojem se mogu izložiti brojni trofeji, medalje, plakete i time je obogatila svoju turističku ponudu.

Svaka tematska izložba privukla je veliku pažnju i to je najveća nagrada za sve one koji su dali učinak u ovom jedinstvenom poduhvatu kako bi medalje i trofeji zasijali punim sjajem i bili predstavljeni mladim generacijama. A po mnogo čemu Muzej sporta u Banjaluci je jedinstven.

„Naša zamisao je bila da sačuvamo sjajne uspjehe naših sportista od zaborava. Krenuli smo praktično od nule, jer je prostor bio devastiran. Ipak, to nas nije pokolebalo. Krenuli smo sa svojim tekućim sredstvima, bez budžetskih stavki, a naši radnici su vrijedno radili i popravili taj prostor. Kad uđete u dvoranu “Borik”, imate olimpijski slavoluk koji nas podsjeća na najveće uspjehe, a vjerujem da su rijetki koji bi tačno odgovorili na pitanje koliko imamo olimpijskih medalja i ko ih je osvojio, a a da ne govorimo o drugim takmičenjima. A imamo čime da se ponosimo. Kažu da je Banjaluka, kada se gleda reciprocitet između broja stanovnika i osvojenih medalja posebno zlatnih, među najboljima u Evropi. Muzej ima dvojaku vrijednost – da prikaže šta je sve osvojeno u našoj istoriji i čime možemo da se ponosimo, da sačuvamo uspomene na naše sportske uzore, koji su osvajali medalje u daleko lošijim uslovima. Mi i sad nemamo dovoljno dvorana iako Sportski centar ima četiri dvorane, još jednu kuglanu, pozorišnu salu. Tada je bila samo dvorana “Borik”, a onda kasnije dvorana “Obilićevo” koja nije bila u sklopu centra i opet smo imali šampione svijeta, Evrope i Balkana“,  istakao je Talić.

Otvaranje Muzeja pokrenulo je i sportiste i klubove da se ozbiljnije pozabave svojim uspjesima, a pojedinci su čak ostavljali svoje medalje i trofeje na zabačenim mjestima.

„Sportisti su nam dolazili i sa suzama u očima davali medalje koje su ostavljali na zabačenim mjestima, neki su čak i zaboravljali gdje su im bile. Naši radnici su u pripremama izložbi odlazili do klubova gdje su pronalazili pehare i medalje među ostavljenim stvarima. Mislim da je otvaranje Muzeja probudilo pojedine klubove koji sad žele da naše postavke presele u svoje prostorije kao trajne postavke i tako sačuvaju svoju istoriju. Posebno emotivno bilo je kada smo od porodica dobijali predmete velikana poput Marijana Beneša, Sredoje Zekanovića ili novinara Limuna Papića“, objasnio je Talić.

U Muzeju sporta u toku je deveta postavka. Sve je počelo sa izložbom “Trofejna Banjaluka” u kojoj su prikazani uspjesi na najvećim takmičenjima. Zatim je uslijedila izložba međunarodnog sporta na kojoj su posjetioci mogli da vide sjajnu kolekciju Borisa Vrhovca.

„Prve dvije izložbe su posebno pobudile pažnju a sad ulazimo u neke detaljnije sportove i discipline. Prva izložba “Trofejna Banjaluka” je bila sjajna i izazvala je veoma pozitivne reakcije, ne samo kod naših sugrađana već je odjeknula i u regionu, jer smo pokazali šta smo sve osvojili i šta je moglo da stane u naših 60 kvadrata. Eto Slađana Golić je jedna od najtrofejnijih sportistkinja Jugoslavije koja je osvajala medalje na svim takmičenjima. Imala je medalje sa univerzijada, olimpijsko srebro, te medalje sa evropskog i svjetskog prvenstva. Na sve to, donijela je i odoru koju je nosila na OI u Seulu. Druga izložba jednog od najvećih kolekcionara Borisa Vrhovca je nešto na što smo ponosni. Na jednom mjestu imali smo potpisane dresove Pelea i Maradone, zatim Ronalda i Mesija, stvari Majka Tajsona te naših sadašnjih velikana Novaka Đokovića, Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića. Ono što je druga vrijednost muzeja je da djeca koja dođu i vide te uspjehe pa požele da se bave sportom. Naši radnici im ispričaju o tim medaljama kako bi oni dobili motiv i vjerujem da će neko od njih odlučiti da trenira neki sport. Ono što je posebnost našeg muzeja je i činjenica da zbog malog prostora nemamo stalnu izložbu. Zbog toga čak i oni koji nekad posjete muzej mogu da mu se vrate, jer će pronaći nešto novo i saznati više o uspjesima“,  dodao je Talić.

Trenutno je u toku izložba posvećena borilačkim sportovima. Posjetioci muzeja mogu da istraže svijet karatea, džijudžicua, nanbuda, džuda i kung-fua.

„Ova izložba je kao i prethodne izazvala veliko interesovanje. Iako je otvorena tek deset dana, imamo već više od 1000 posjetilaca. Borilački sportovi se vraćaju u Banjaluku. Ovo je samo prva postavka posvećena borilačkim sportovima, jer su naši radnici tražili poveznice među sportovima, a sigurno je da će u budućnosti svoje mjesto u muzeju pronaći boks, kik-boks, tekvondo i ostale discipline. Ova postavka nam donosi ne samo opremu i medalje već i sjajnu sportsku kulturu istočnjačku, koja donosi poštovanje protivnika bez obzira na ishod borbe, da li je poraz ili pobjeda ide naklon i poštovanje rivala, čemu treba da učimo našu djecu. Posebno smo ponosni na činjenicu da među našim zaposlenima imamo šampione u karateu. Prvi savez koji je međunarodno priznat i koji je krenuo da osvaja medalje kao Republika Srpska je upravo Karate savez. U akciji “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista karatisti su među najuspješnijima i to pokazuje kakvu tradiciju imaju. Dosad smo najviše radili u saradnji sa klubovima prilikom postavki, a koristim priliku da pozovem i pojedince koji nisu aktivni u klubovima da nam se jave kako bismo dodatno obogatili izložbu i prezentovali njihove uspjehe. Rado ćemo izložiti svaki uspjeh naših sportista“, dodao je Talić za Glas Srpske.

Izložba povodom jubileja

Sportska dvorana “Borik” naredne godine proslavlja vrijedan jubilej, 50 godina rada pa se sprema i izložba povodom toga.

„Već smo održali sastanke oko obilježavanja vrijednog jubileja i planirana je jubilarna deseta izložba povodom 50 godina “Borika”. Na njoj bismo predstavili sva velika dešavanja koja su se održala ovdje, ne samo sportska već i estradna, obilježavanje Dana Republike“,  rekao je Talić.

Postavke

Trofejna Banjaluka

Izložba međunarodnog sporta

Rukomet, Rukomet, Borac

Borac to je ljubav

Borikov turnir

KKI Vrbas

Sportovi na Vrbasu

Košarka Srpske

Borilački sportovi