MotoGP: Fabio Kvartararo slavio u Španiji

19.07.2020. | 15:40

Na sjajnoj prvoj trci MotoGP sezone u Heresu, pobijedio je mladi Francuz Fabio Kvartararo, a glavni junak trke je Mark Markes.

Mark Markes izgleda kao u video igrici, kada težinu stavite na najslabije i možete da uradite apsolutno sve.

On je negdje na sredini trke po prvi put izgubio kontrolu nad motociklom, izletio sa staze, ali uspio da ne padne i sa prve pozicije pao je tek na 16. poziciju.

Niko nije smio da ga otpiše, on je počeo da se penje na ljestvici, bivao sve brži i brži iz krivine u krivinu i za tren oka na osam krugova do kraja došao do pozicije broj 6 koja nam je maltene garantovala njegov odlazak na podijum.

Za to vrijeme smo vidjeli i smjenu na čelu trke, pošto je Maverik Vinjales imao identične probleme sa motociklom kao Markes, prednji pneumatik nije izgledao najbolje i poslije dvije greške, Fabio Kvartararo ponovo sjeda na čelo, a na drugo mjesto penje se Džek Miler.

U najavi sezone smo rekli da je Džek Miler jedan od kandidata za Dukati fabrički tim naredne sezone, pa je morao i ovdje da se dokazuje i pokazao da zavređuje svu pažnju koja mu je pružena.

Doviciozo je počeo kao osmi, a u jednom momentu je svoju četvrtu poziciju morao da brani od Marka Markesa i poslije jednog riskantnog poteza, izgurao je Dovija i preuzeo mu poziciju na šest krugova prije kraja trke.

Vinjales je uspio da se vrati na drugo mjesto, ostavivši Milera na trećem mjestu koji nije imao šanse protiv Markesa i izgubio poziciju, pokušao je da je vrati na sljedećoj krivini, ali je Mark bio oprezan i spriječio to, pa je sijedio na poziciji koja ga vodi na postolje, iako je sve djelovalo izgubljeno, dok Kvartararo pravi 5 sekundi razlike na 5 krugova do kraja.

Da stvar bude još gora po Jamahu, Valentino Rosi je završio trku prije vremena.

Već u sljedećem krugu je Markes pao u petoj krivini, ponovo je pobjegao prednji točak, Markes je “poletio” i najbolji njegov performans je otišao u zaborav poslije samo jedne male greške.

Djelovalo je kao da se Markes povrijedio, što će biti dodatni problem pored 0 bodova poslije fantastičnog performansa.

Umalo da imamo novi udes i problem, došlo je do kontakta između Frenka Morbidelija i Andree Dovicioza na va kruga prije kraja trke u krivini broj šest, ali je sve prošlo kako treba i bez incidenata.

Za sve ovo vrijeme, Fabio Kvartararo je “kruzirao” do ubjedljive pobjede, a potom je Doviciozo obišao mladog Milera koji je sjajno vozio i uspio da donese sebi prvi podijum, a Dukatiju vrlo važne bodove.

Šampionat je počeo spektakularno, 21-godišnji Fabio Kvartararo je došao do prve pobjede u svojoj karijeri, Vinjales drugi, Dovi treći, pa Miler, Morbideli, Espargaro, Banjaja…

 

Izvor:(B92)