Moto GP: Miler nadmoćan u Japanu, Banjaja izletio u posljednjem krugu

25.09.2022. | 10:23

U nedjelju ujutru po srednjoevropskom vremenu na stazi Motegi vozila se trka za Veliku nagradu Japana, 16. trka sezone u MotoGP šampionatu, a do pobjede je dominantnom vožnjom stigao Austrlaijanac Džek Miler na Dukatiju. On se poslije starta izdvojio na čelu i do kraja samo uvećavao prednost do velikih razmjera.

Veliki šok u borbi za titulu viđen je u posljednjem krugu, kada je izletio drugoplasirani u generalnom plasmanu Frančesko Banjaja i na taj način dozvolio Fabiju Kvartararu, koji je završio kao osmi, da uveća prednost na čelu tabele.

Miler je do pobjede stigao uz vrijeme 42 minuta i 29,1740 sekundi. Horhe Martin, koji je skoro sve vrijeme bio drugi, završio je na trećoj poziciji jer ga je u finišu pretekao Bred Binder. Binder je imao 3,409 sekundi zaostatka u odnosu na Milera, a Martin 4,136.

Na četvrtoj poziciji našao se nekadašnji šampion Mark Markez, osvajač pola za ovu trku, a peti je bio Migel Oliveira.

Među prvom desetoricom vidjeli smo još i Luku Marinija, Maverika Vinjalesa, Fabija Kvartarara, Eneu Bastijaninija i Marka Becekija.

Bila je to prva pobjeda za Milera još od maja 2021. godine. Takođe, ovo je šesta uzastopna pobjeda za Dukati – prethodno je četiri ostvario Banjaja, a jednu Bastijanini.

Brzo je nekolicina prvoplasiranih vozača pretekla osvajača pol-pozicije Marka Markeza. Miler se ubrzo izdvojio na čelu i do kraja trke prednost nije prepuštao rivalima.

Frančesko Banjaja i Enea Bastijanini su vodili veliku borbu za drugo mjesto – dvojica motociklista koji će naredne sezone biti timske kolege i dalje su rivali za titulu u tekućoj sezoni. Trka u Japanu donijela je velike muke za baš sve konkurente za titulu.

U posljednjem krugu došlo je do nevjerovatnog ishoda – Banjaja je izletio sa staze i ostao bez bodova, što znači da je Kvartararo uvećao prednost na čelu generalnog plasmana na 18 bodova. Uprkos vožnji koja nije bla sjajna, Francuz je jedini od pretendenata za titulu došao do bodova.

Generalni plasman sada izgleda ovako: Fabio Kvartararo 219, Frančesko Banjaja 201, Aleš Espargaro 194, Enea Bastijanini 170, Džek Miler 159…

Narednog vikenda na programu je trka za Veliku nagradu Tajlanda.

 

 

Oznake: Moto GP