Moto GP: Martinu pol uz rekord staze, Banjaja najbolji među kandidatima za titulu

15.10.2022. | 07:43

Vozač Pramak Dukatija Horhe Martin osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Australije, 18. titulu ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Španac je na povratku na stazu „Filip Ajland“ došao do treće pol pozicije ove sezone, i to rekordnim krugom u vremenu od 1:27.767 minuta.

Martinu je najbliži bio Mark Markes na Repsol Hondi, koji je imao 13 hiljaditinki zaostatka, a njima dvojici će se u prvom startnom redu pridružiti vozač Dukatija Frančesko Banjaja.

Upravo Banjaja je bio najbolji među kandidatima za titulu, ispred Aleša Espargara na Apriliji i vodećeg u generalnom plasmanu Fabija Kvartarara, koji će startovati odmah iza njega.

Martin je odvozao nevjerovatan krug, kojim je srušio prethodni rekord Horhea Lorenca od prije devet godina, a pošto je to učinio, iako je ostalo još vremena niko nije ni uspio da mu priprijeti. Markes je bio odmah uz njega, ali uz malu „pomoć prijatelja“ Banjaje, čiju zavjetrinu je i te kako iskoristio i to je bio i ključ njegovog plasmana u prvi red.

Italijan je bio 186 hiljaditinki iza Martina, a samo četiri hiljadita dea sekunde ispred Espargara, kojem je mnogo pomogao timski kolega Maverik Vinjales, kojeg je konstantno pratio. Banjaja tri trke prije kraja sezone ima dva boda manje u borbi za titulu u odnosu na Kvartarara, koji je bio peti, a njih dvojice su dijelile tek dvije stotinke.

Drugi vozač Pramak Dukatija Žoan Zarko kompletiraće drugi startni red, ispred vozača VR46 tima Luke Marinija i Džeka Milera na Dukatiju, koji i dalje ima šanse za titulu, ali je 40 bodova iza Kvartara. Mjesto među prvom desetoricom obezbijedili su i Marko Beceki i Aleks Rins, dok je najlošiji plasman od svih kandidata za titulu Enea Bastijanini bio tek 15.

Velika nagrada Australije u kraljevskoj klasi startuje u nedjelju od pet časova, a akcija na stazi „Filip Ajland“ startuje tri sata ranije.

 

 

Oznake: Moto GP