Moto GP: Fantastična trka u Australiji i Banjaja na čelu šampionata

16.10.2022. | 08:15

Vozač Suzukija Aleks Rins trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije, 18. trci Moto GP šampionata, na kojoj je Frančesko Banjaja pretekao Fabija Kvartarara na čelu generalnog plasmana, a do kraja sezone ostale su samo dvije trke.

Rins je na stazi „Filip Ajland“ donio prvu pobjedu ove sezone svom timu koji napušta kraljevsku klasu. Ujedno je došao do svog prvog trijumfa poslije dvije godine, a ukupno 16. u karijeri, sa 186 hiljaditinki prednosti u odnosu na Marka Markesa na Repsol Hondi, koji je tako upisao 100. podijum u kraljevskoj klasi.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se Banjaja, koji sada ima 14 bodova prednosti u odnosu na Kvartarara koji je ostao bez plasmana u Australiji.

Povratak na ostrvo poslije dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa donio je spektakularnu trku koja je riješena u posljednjem krugu. Do tog trenutka u vođstvu je bio Banjaja, ali je u razmaku od nekoliko sekundi izgubio dvije pozicije, prvo od Rinsa, a potom i Markesa. Mlađi od dvojice Španaca je vozio maestralno tokom cijele trke, a u samom finišu nije dozvolio osmostrukom svjetskom šampionu ni da ga napadne do cilja.

Koliko je neizvjesna trka bila najbolje govori činjenica da su sedmorica vozača bila u jednoj sekundi u cilju. Najbolju trojicu slijedio je vozač VR46 tima Marko Beceki, koji je tako obezbijedio titulu najboljeg debitanta ove sezone, ispred Enee Bastijaninija iz Gresinija, timskog kolege Luke Marinija i vozača Pramaka Horhea Martina. Od njih četvorice Martin je vodio neko vrijeme, ali je na polovini trke počeo da gubi ritam, dok je u borbi za podijum učestvovao i Beceki, praktično do posljednjeg kruga, da bi kroz cilj prošao tri desetinke iza Banjaje. Među prvih deset našli su se i Žoan Zarko na Pramak Dukatiju, vozač Aprilije Aleš Espargaro i Bred Binder, koji vozi za KTM, piše “N1”.

Pored spektakularne završnice, trku u Australiji obilježilo je i odustajanje branioca titule, koji je prvo napravio grešku i sa sedme pozicije pao van osvajača bodova, a zatim je i izletio sa staze. Kvartararo je na taj način morao da prepusti prvu poziciju u generalnom plasmanu, i to pošto je poslije Velike nagrade Njemačke, 10. trke sezone, njegova prednost u odnosu na Banjaju iznosila nevjerovatan 91 bod.

Od ostalih incidenata, u centru pažnje našao se onaj u kojem je vozač LCR Honde Aleks Markes sa staze izbacio miljenika domaće publike Džeka Milera, i to u krivini koja od subote nosi ime vozača Dukatija. Na taj način, nade australijskog motocikliste da bi mogao da se bori za titulu su nestale.

Dvije trke prije kraja sezone Banjaja na čelu generalnog plasmana ima 233 boda, 14 više od Kvartarara, a 27 od Espargara. U konkurenciji za titulu i dalje je i Bastijanini, koji je 42 boda iza svog sunarodnika.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već sljedećeg vikenda za Veliku nagradu Malezije na stazi „Sepang“,.

 

 

Oznake: Moto GP