Monika Seleš: Nikad se nisam oporavila od tog uboda nožem

Monika Seleš dominirala je u duelima protiv Štefi Graf (Steffi Graf), posebno u najvećim “utakmicama”, finalima Grand Slam turnira, a onda se dogodio napad nožem navijača njemačke teniserke od kojeg se nikad nije oporavila.

Upravo je o toj temi progovorila za jedan intervju 47-godišnja bivša prva teniserka svijeta, osvajačica devet Grand Slam naslova.

– Nikad se nisam oporavila od tog šoka, od tog noža. Moja cijela karijera je jednostavno kolapsirala. Morala sam naporno raditi ne bi li pronašla taj unutrašnji i vanjski balans. Sve me je to bacilo… – rekla je Monika, prenosi “Avaz”.

Tog 30. aprila 1993. godine dogodilo se nešto što je šokiralo svijet. U dvoboju s Magdalenom Malevom, pri vođstvu Seleš od 6:4, 4:3, na teren je istrčao 38-godišnji Nijemac Gunther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Brzo je prebačena u bolnicu. Ozljeda je prošla nakon nekoliko sedmica, ali to je ostavilo psiholoških posljedica.
– Najljepši trenuci? Pa kad sam osvojila Roland Garos 1990. godine. Bio je to moj prvi Grand Slam, a imala sam tad 16 godina. Drugi važan trenutak bio je Australian Open 1993. godine. Imala sam tad već veliki pritisak svih oko sebe, sponzora, a ja i dalje još samo tinejdžerka. Tog sam januara 1993. godine pronašla ravnotežu – dodaje Monika koja izdvaja i treći najvažniji trenutak:

– Dvije i pol godine poslije tog ranjavanja došao je Australian Open 1996. godine. Bilo je to nešto posebno, moja prva Grand Slam pobjeda nakon tog incidenta u Hamburgu. Bio je to i posljednji turnir na kojem me je gledao moj otac, jer je poslije završio na hemoterapijama”, rekla je Monika.

 

 

Ostavite komentar: