Moguć veliki skandal: Barseloni prijeti izbacivanje iz Evrope

01.06.2023. | 21:45

Fudbaleri Barselone osvojili su La Ligu i time su obezbjedili mjesto u Ligi šampiona naredne sezone, ali postoji vjerovatnoća da neće zaigrati u Evropi.

Disciplinski komitet UEFA imenovao je etički odbor na čelu sa Žan Samjuelom Leubom i Mirjam Koler Trunc kako bi istražili slučaj „Negreira“.

Posebno je inkriminišući izvještaj švajcarske inspektorke (Trunc), koja je utvrdila da je u spisima vidjela dokaze o tome da je Barselona uticala na ishode utakmica.

Zaključak pomenutih inspektora je da Barselona treba da bude kažnjena neigranjem evropskih takmičenja u trajanju od godinu dana, piše „ABC“.

Bitno je napomenuti da je u pitanju samo prijedlog sankcija, te da će UEFA na čelu sa Aleksanderom Čeferinom imati posljednju riječ o ovom slučaju.

Barseloni je prethodno odobrena licenca za evropska takmičenja, ali postoji mogućnost da se ona poništi. Konačna odluka se očekuje do 12. juna.

Šta je slučaj „Negreira“?

U slučaju „Negreira“ Barselona se našla na udaru javnosti zbog toga što je u periodu od 2001. godine do 2018. platila više od šest miliona evra kompaniji „Dasnil 95“, koja je u vlasništvu Hosea Enrikeza Negreire, bivšeg potpredsjednika Komiteta tehničkih sudija. On je angažovan kao savjetnik Barse po pitanju suđenja.