Mnogi profitirali zbog izbacivanja Rusa: Timovima iz BiH i Srbije olakšano u borbi za Evropu

02.05.2022. | 20:54

Izbacivanje ruskih klubova iz evropskih takmičenja imaće uticaj i na klubove u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Osvajač Kupa Bosne i Hercegovine (Velež ili Sarajevo) krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija baš kao i pobjednici istog takmičenja u Sloveniji i Sjevernj Makedoniji. To će im donijeti više vremena za pripreme.

Iako je prethodno postojala nada da bi Srbija mogla da dobije dvije ekipe u Ligi šampiona ukoliko bi Rusija bila izbačena iz evropskih takmičenja, to neće biti slučaj.

Kako je prenio urednik ESPN-a Dejl Džonson, šampion Škotske, što će biti vjerovatno ekipa Seltika, zaigraće direktno u grupnoj fazi elitnog fudbalskog takmičenja.

Takođe, konkretnu dobit od ovoga imaće Austrija, Turska, Kipar, Hrvatska i Švajcarska.

Turski šampion će takmičenje krenuti iz posljednjeg kola kvalifikacija, umjesto iz treće runde, a za po jedno mjesto su pomjereni i šampioni Kipra (treće kolo), Hrvtske i Švajcarske (drugo kolo), kao i vicešampioni Austrije i Škotske, koji će put ka Ligi šampiona graditi od trećeg kola kvalifikacija Ligaške staze.

U Ligi Evrope nešto drugačija slika, pošto će, za razliku od prošle sezone, najvjerovatnije pobjednik Kupa Srbije igrati u kvalifikacijama za drugorazredno evropsko takmičenje, a njega će otvoriti od treće runde kvalifikacija, kao i drugoplasirani tim Češke, dok je Turska napredovala za jedno mjesto, pa će započeti kvalifikacije od plej-fa.