Mladi Banjalučanin uspio u pravnoj borbi: CAS potvrdio nevinost Jovana Lekića FOTO

17.10.2023. | 18:15

Mladi plivač Jovan Lekić iz Banjaluke otvorio je vrata za kasnije dolazeću sjajnu Lanu Pudar, kada su u pitanju rezultati na evropskim takmičenjima.

Naime, ovaj Banjalučanin u svojoj mladoj sportskoj karijeri proživio je i na kraju uspio u pravnoj borbi pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu zbog dopinga.

Kao što je poznato, na prošlom Evropskom prvenstvu u Rimu, Jovan je osvojio dvije medalje – srebrnu i bronzanu. Ali nedugo nakon toga, jedan od najtalentovanijih mladih plivača Evrope, pao je na testu za doping! Agencija za antidoping kontrolu BiH suspendovala ga je prvo na četiri, a potom na dvije godine!

Ali, sedamnaestogodišnji mladić svu snagu, zajedno s porodicom, usmjerio je na dokazivanje da nije kriv. I uspio je, Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani to je i potvrdio!

Naime, UNA je u posjedu zvanične presude CAS-a od 9. oktobra ove godine, koji je odlučio da Agencija za antidoping kontrolu BiH mora da plati oko 25.000 švajcarskih franaka, te samom Jovanu 988 franaka.

Inače, nakon svega, Lekić se odlučio da nema svrhe ostajati u BiH, tako da će plivačku, ali i akademsku karijeru nastaviti na Univerzitetu Louisiana (SAD) za koji će nastupati u sezoni 2023/24.

“Odabrao sam Državni univerzitet Lousiana, jer smatram da mi savršeno odgovara za akademsku i plivačku karijeru. Veliko hvala svim trenerima iz LSU. Naprijed Tigrovi”, poručio je Lekić, prenosi najpoznatniji plivački portal na svijetu “swimswam.com”.

Priču Davora Obrdalja o ovom sjajnom plivaču gledajte večeras na UNA TV u emisiji “Lice pravde” od 20 časova.