Mitar Mrkela kandidat za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije?

02.04.2021. | 09:10

Mitar Mrkela, sportski direktor Crvene zvezde, najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, ekskluzivno saznaje “Sputnik sport”.

Otkako je Slaviša Kokeza 22. marta podnio ostavku na mjesto prvo čovega srpskog fudbala, javnost iz dana u dan spekuliše ko će ga zamijeniti.

Pominjana su brojna imena, od Nemanje Vidića, preko Zvjezdana Terzića, Dragana Džajića, posljednje u nizu je Saša Vlaisavljević, ali je iz sjenke iskočio Mitar Mrkela.

Sportski direktor Crvene zvezde možda je posljednje ime na podužoj listi, ali ga treba shvatiti kao najozbiljnijeg kandidata za novog predsjednika FSS.

Više je razloga za to.

Prvi je svakako bogata biografija Mitra Mrkele – što kao fudbalera, što kao funkcionera.

Nekadašnji proslavljeni član OFK Beograda i Crvene zvezde bio je na čelu Fudbalskog saveza Beograda početkom 2000. godine, radio je i u FSS, gdje je bio direktor mlađih kategorija i to u periodu kada su „orlići“ pokorili Evropu 2013. godine, kasnije i svijet 2015. na Novom Zelandu.

Mrkela je čovjek bez mrlje u karijeri, miran, staložen, ali s odličnim organizacionim sposobnostima, što trenutno potvrđuje funkcija sportskog direktora Zvezde. Veliki broj odlično odrađenih prelaznih rokova, krunisan sa tri šampionske titule u nizu, na putu da bude i četvrta, ujedno istorijska.

Kandidat iz sjenke, ujedno i najozbiljniji kandidat za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, koji je obavljao svojevremeno i funkciju gradskog sekretara za sport grada Beograda, a bio je sportski direktor OFK Beograda i mlađih kategorija Crvene zvezde, nikada se kroz karijeru nije iskompromitovao.

To je najbolja preporuka za dobijanje „zelenog svijetla“ za najprivilegovaniju funkciju u srpskom fudbalu, jer danas je svako u svađi sa nekim, a to vas automatski eliminiše iz trke.
Mrkelino ime se duže od mjesec i po dana nigdje nije pominjalo, otkako je krajem februara pred utakmicu Zvezde i Milana u šesnaestini finala Lige Evrope objavljeno da je pozitivan na virus korona.

Sportski direktor crveno-belih, navodno je bio i hospitalizovan iz preventivnih razloga, te je bio spriječen da putuje sa ekipom u Milano.

I od tada Mrkele nema u javnosti, ali se naprasno pojavio kao kandidat, i to ozbiljan, da bude novi predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Još jedan u nizu pluseva na njegov račun su odlični odnosi sa Draganom Stojkovićem Piksijem, novim selektorom Srbije, sa kojim je drugovao kao igrač u Crvenoj zvezdi.

Sve to ukazuje da je Mitar Mrkela, najnovije ime na dugoj listi kandidata, ali ga treba uzeti kao ozbiljnog igrača, sa velikim šansama da bude novi predsjednik FSS.

O tome kakav profil je neophodan za poziciju prvog čovjeka srpskog fudbala za “Sputnjik sport” je, u emisiji Miljanov korner, govorio Nemanja Matić, bivši reprezentativac Srbije i član Mančester junajteda.

 

 

 

 

Oznake: Mitar Mrkela