Mirko Jokić podigao glas: Rukovdostvo BK Slavija sprovodi samovolju

23.08.2022. | 16:06

Kroz njegov trenerski dril, prošli su i stasali, mnogobrojni bokseri banjalučke Slavije. Mirko Jokić, klupska je legenda Slavije i predsjednik Nadzornog odbora kluba, ali i jedan od onih koji ne može ćutke da posmatra sve ono što se zbiva unutar ovog sportskog velikana.

Mirko Jokić, 12.avgusta, podnio je pisanim putem, predsjedniku klupske skupštine, Petku Šušnjaru, prijedlog za sazivanjem vanredne izborne skupštine

Nedavno se, zbog porodičnih razloga otisnuo put Sjedinjenih Američkih Država, a u pismenoj poruci, dostavljenoj i ATV-u, otkriva mnoge stvari koje se, godinama, u Slaviji, guraju pod tepih.

“Ovim putem vam ukazujem na probleme na koje, kao član Nadzornog odbora, nailazim od Upravnog odbora i članova Skupštine koje je imenovao, vjerovatno, Upravni odbor da manipulišu dokumentima kluba, izvještajima i krivotvore zapisnik, čime su, falsifikatima I krađama., doveli klub do propasti.

Kao član Nadzornog odbora ukazivao sam na masu negativnosti, i na skupštini i direktno članovima Upravnog odbor, ali bez rezultat. Odlazio sam u MUP Banjaluka i ukazao sam na puno stvari, ali su oni smatrali da je Upravni odbor odgovoran i dužan da reaguje na negativnosti i obavjesti nadležne organe”, piše Jokić.

U svom pismu, Mirko Jokić, ističe da su sjednice klupske skupštine održavane bez dovoljnog broja članova, ali da to nije spriječavalo sadašnje klupskog rukovostvo, da donosi odluke onako kako je njima po volji.

“Kada je ukazano da nema kvoruma i da odluke nisu validne, oni se toga nisu držali, nego su, po mojim saznanjima, falsifikovali dokumente i odnijeli u sud na ovjeru.

Radi se o grupi osoba koja na svaki način želi da radi po svom, da zabrane momcima da se takmiče, koriguju normativna akta, ukidaju pravilnike i mijenjaju pojedine članove statuta i sve prilagođavaju svojim manipulacijama.

Naime, promjenom člana statuta, trajanje mandata članova skupštine, koji je istekao, podignut je sa četiri na pet godina, a ta promjena nije usvojena na skupštini” ,piše Jokić.

Piše i da je sumnjivo finansijsko poslovanje kluba koje je, prema njemu, obavijeno velom tajne i sa kojim je upoznat samo najuži krug ljudi unutar klupskog rukovodstva.

“Napominjem, da sam kao član Nadzornog odbora, tražio da pregledam dokumentaciju, završni račun i da pregledamo poslovanje, što je po statutu i obaveza, ali mi to nije dozvoljeno.

Takođe, nisam dobio odgovor ko je osoba koja kreira završni račun, bez popisa opreme, inventara, žiro računa koji ne funkcioniše već tri godine, bez validnih ugovora o sponzorstvu, donacijama koje stižu od parkinga. Sve to me asocira da se radi o kriminalu.

Na sva ukazivanja, Upravni odbor je bio inertan, radio je na svoju ruku, dovodio je članove Nadzornog odbora na svoju ruku. Sve se radlo bez dnevnika blagane, popisa robe, opreme i novca, putnih troškova, finansiranja takmičenja što se može svesti pod kriminal.”

Dotiče se Jokić, u svom pismu, i opreme koja je donirana od Bokserskog saveza Srbije, ali I od bivših takmičara kluba.”

“Sva donirana oprema od Bokserskog saveza Srbije, sva zatečena oprema, kao i donacije bivših takmičara, završavale su bez evidencije, a sekretar ih je odnio svojoj kući, pod izgovorom da će se oprema zaplijeniti od dužnika, a finansije su prebačene na Milenka Tomića, tada predsjednika Bokserskog saveza Republike Srpske, a nikada nije ostalo raščišćeno koliko je sredstava ostao dužan BK Slavija.

Sa druge strane, često je, o trošku kluba, bio gost BK Slavija, dok novca nije bilo za takmičare kluba. Mijenjalo se rukovodstvo, ali bez primopredaje i bez odgovornosti, a sve u režiji sekretara koji se finansirao sredstvima kluba.Žiro račun je bio u njegovom džepu”, piše Jokić.

Ističe i da se klupski sekretar Vlado Majstorović pita za sve u klubu.

“Posebno bih apostrofirao biranje članova u klupska tijela. Birani su paušalno, bez vođenja evidencije o tome ko može biti član klub i sa kakvom kompetencijom dolazi u klub. Birani su, direktno, po mišljenju sekretara, a sa druge strane zapostavljene su sve ključne funkcije u Bokserskom savezu Republike Srpske i BiH, kao i stručnim komisijama.

Sekretar vrši selekciju kadrova, imenuje, predlaže i odlučuje na koja takmičenja ide klub, što dodatno komplikje i ovako loše odnose.

Posebno ističem mješanje članova Upravnog odobra i sekretara u stručni rad kluba. Treneri, koji su ujedno bili i finansijeri boksera za odlazak na takmičenja, ostvarili su zapažene rezultate. Osvojena je i evropska medalja, ali su to članovi Upravnog odbora pokušali da sakriju.”

Osvrnuo se Jokić i na nedavnu smjenu Vladana Kljajića, za kojeg kaže, da je otkaz dobio samo zato što je podigao glas protiv loših uslova za rad.

“Da je normalna struktura članova Upravnog odbora, skupštine i delegata, na klupskim formumima bi se pričalo o ekipi, pripremama i takmičenjima. Ipak, kad trener sa takmičarima ukaže na nerad Upravnog odbora, predsjednika i sekretara odmah se smjenjuje kao nekompetentan za ocjenu njihovog rada. Bijedno i tužno.

Napominjem da se mora slušati glas boksera, bivših i sadašnjih, jer je to srce kluba.

Nadzorni odbor kluba kao da ne postoji i zato izabrani članovi napuštaju Nadzorni odbor.

Zahvaljujući ovakvom radu klubu puno smo izgubili, a niko ne odgovara”, piše Jokić.

Oznake: BK Slavija