Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportisti BiH za 2020. godinu

14.12.2020. | 21:28

Fudbaler Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radiotelevizije BiH.

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je ove godine zbog pandemije virusa korona održana u A studiju BHRTa bez prisustva publike i emitovana je sinoć na BHT 1 i www.nezavisne.com. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, nošenje maski i držanje fizičke distance, i ovogodišnja manifestacija Izbora najboljeg sportiste protekla je na vrhunskom nivou, te je samo potvrđeno da se radi o najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH. I ovogodišnji izbor održan je uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Miralem Pjanić, fudbaler Barselone, prvi put u karijeri stigao je do ovog laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa Juventusom, te onda ispunio snove potpisavši za slavnu Barselonu.

Miralem Pjanić / Foto: Nezavisne novine

“Hvala vam svima za nagradu za sportistu godine, naravno da mi je vrlo drago što sam je dobio. Zahvaljujem svima onima koji su birali, kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona sa Juventusom, a prelazak u Barselonu je sigurno kruna moje karijere i nešto fenomenalno. Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još jedan motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imaće posebno mjesto u mojoj kući”, kazao je Pjanić.

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Marica Gajić u nekoliko posljednjih godina je redovno ulazila u top 3 najboljih sportistkinja, a ove godine je konačno dočekala da ponese titulu najbolje. Blistala je i ove godine na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu Avenidu, s kojom igra i Evroligu.

Marica Gajić / Foto: Nezavisne novine

“Prije svega želim da zahvalim svima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini, a takođe hvala i BHRTu i ‘Nezavisnim novinama’, kao i žiriju koji me izabrao za najbolju sportistkinju BiH. Ova godina je skoro iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švajcarske i Estonije potvrditi plasman na EP. Idemo dalje, daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju”, naglasila je Gajićeva, navode Nezavisne novine.

U najužoj konkurenciji bile su još i biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik. Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH, koja grabi ka plasmanu na Evropsko prvenstvo. Poštujući sve mjere u cilju suzbijanja zaraze virusom korona, “zmajicama” je nagrada dodijeljena u dvorani iz ruku proslavljene Razije Mujanović uručena je kapitenki Milici Deuri.

“U ime ženske reprezentacije i svih djevojaka želim da zahvalim ‘Nezavisnim novinama’, BHRTu i žiriju za ovu nagradu. Ovo će nam svakako biti podstrek za sve ono što nas očekuje naredne godine. Ova ekipa ima srce, ova ekipa zaslužuje ovu nagradu i ja se nadam da ćemo uz dvije pobjede potvrditi Evropsko prvenstvo i tamo predstaviti BiH na najbolji mogući način i učiniti sve Bosance i Hercegovce izuzetno ponosnim”, poručila je Deura.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Loje, selektora bh. košarkašica, koji je na dobrom putu da nakon 22 godine odvede žensku selekciju na smotru najboljih Starog kontinenta.

“Zahvaljujem Radioteleviziji BiH i ‘Nezavisnim novinama’ na dodijeljenoj nagradi. Zahvalio bih prije svega ovim djevojkama, jednoj sjajnoj ekipi koja je u ovoj teškoj godini, situaciji pandemije virusa korona uspjela da se sakupi i odigra dvije utakmice. Pobjedom nad Švajcarskom ćemo uspjeti ostvariti plasman na Eurobasket nakon 22 godine. Najveća zahvala ide mom timu”, rekao je Lojo po uručenju priznanja.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i supertalentovani teniser Marko Maksimović. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu titula pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi, Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta. Žiri je nagradu za ferplej i sportski uzor dodijelio nekad sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna Zdenku Jeliću i Bošku Grubniću, te posthumno sportskom vizionaru Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću, koji je pravio istorijske rezultate sa mladim fudbalskim selekcijama. Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripalo atletičaru Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca “Nezavisnih” i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu, plivač Ismail Zulfić. Tako je 20. jubilarnim izborom spuštena zavjesa na sportsku priču u 2020, definitivno najtežu do sada. U muzičkom dijelu manifestacije nastupio je orkestar Muzičke produkcije BHRTa.

Ovogodišnju manifestaciju “20 Izbor sportiste godine BiH” podržali su: “Mtel”, “Dunav osiguranje”, “Nova banka”, “Šume Republike Srpske”, “Elektro privreda Republike Srpske”, “Elektrokrokrjina”, “Bema”, “Bosnalijek” i “Lutrija BiH”.