Ministarka porodice, omladine i sporta: “Srpska open” događaj od izuzetno velikog značaja za Srpsku

30.03.2023. | 08:58

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da je teniski turnir “Srpska open” događaj od izuzetno velikog značaja za Srpsku jer će u aprilu u Banjaluku dovesti velika svjetska teniska imena, prvenstveno najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Čabrićeva je u intervjuu Srni povodom 100 dana rada Vlade naglasila da je ovaj događaj važan u sportskom, ali i u svakom drugom smislu – turističkom i međunarodnom.

“Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva u izgradnju multifunkcionalne dvorane i teniskih terena na kojima će turnir biti odigran, a koji će ostati Republici Srpskoj po završetku ovog sportskog događaja”, rekla je Čabrićeva.

NA EVROPSKOM PRVENSTVU POD ZASTAVOM SRPSKE

Ona je rekla da je u oblasti sporta za ovo ministarstvo najznačajniji sportski događaj Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike i učenice do 18 godina koje će biti održano u Trebinju od 21. do 27. maja.

“Riječ je o najznačajnijem školskom sportskom događaju zahvaljujući kojem će u Republiku Srpsku doći 300 učenika iz različitih evropskih zemalja, ali i članovi njihovih delegacija”, istakla je Čabrićeva.

Ona je navela da je, zahvaljujući kvalitetnom radu i razvoju školskog sporta kroz Male olimpijske igre Republike Srpske, stigla i nagrada u vidu dodjele organizacije Evropskog prvenstva u odbojci za učenike i učenice do 18 godina, na kojem će reprezentacija Srpske nastupati pod svojim imenom, zastavom, himnom, što je veliki uspjeh.

Čabrićeva je dodala da će se Ministarstvo porodice, omladine i sporta truditi da se nastavi dobra saradnja sa udruženjima i organizacijama iz resorne nadležnosti, da i dalje razvija školski sport jer se pokazalo da je to dobar put i da je prethodnih 20 godina predanog rada dalo odličan rezultat koji je prepoznat i na evropskom nivou.

PRVI PUT TRAJNO PRAVO ZA NEZAPOSLENE RODITELJE ČETVORO I VIŠE DJECE

Ona je istakla da su u svim resorima započeti značajni projekti i istakla da Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predstavlja najznačajniji propis u oblasti podrške višečlanim porodicama – sistemsku mjeru koja je prvi put definisana na ovaj način, kao trajno pravo.

“To je sistemska mjera koja je prvi put na ovaj način definisana kao trajno pravo za sve nezaposlene roditelje četvoro i više djece i ostvaruje se sve dok je najmlađe dijete maloljetno”, istakla je Čabrićeva.

Ona je rekla da ovaj zakon, koji se primjenjuje od početka kalendarske godine, predviđa isplatu po 750 KM svim nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove i do sada se Ministarstvu javilo više od 4.000 porodica.

“Na ovaj iznos uplaćuju se pripadajući porezi i doprinosi i riječ je o značajnoj podršci višečlanim porodicama, a roditelji zahvaljujući ovom primanju mogu ostvariti pravo na penziju. Za ove namjene u budžetu su predviđena sredstva od 70 miliona KM”, navela je Čabrićeva i dodala da će podrška višečlanim porodicama biti nastavljena primjenom Zakona.

USVOJENA OMLADINSKA POLITIKA 2023-2027

Ona je rekla da u 100 dana rada Vlade Srpske nisu zanemareni ni mladi i da je usvojena i Omladinska politika Republike Srpske za period od 2023. do 2027. godine, koja predstavlja najznačajniji strateški dokument za mlade.

Čabrićeva je istakla da je riječ o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definiše javne politike i usmjerava razvoj svih oblasti značajnih za mlade, te realizacijom strateških ciljeva i prioriteta vodi ka poboljšanju uslova života mladih i stvara preduslove za njihov ostanak u Republici Srpskoj.

“Dokument je temeljno rađen, a u izradi je učestvovalo 70 predstavnika nadležnih institucija, te javnih ustanova, udruženja građana i omladinskih organizacija i stručnjaka za oblasti koje su značajne za unapređenje polažaja mladih. Izradi je prethodilo sveobuhvatno istraživanje tokom prošle godine”, navela je Čabrićeva.

Prema njenim riječima, Omladinska politika će u narednih pet godina biti realizovana u određenim etapama, a prioritet će biti realizacija strateških ciljeva: unapređenje prilika i interesa mladih za bolji život /održiv ostanak i povratak/ u Republici Srpskoj, podsticanje inicijative i odgovornog djelovanja mladih u zajednici, razvijanje zdravih životnih stilova i odgovornog odnosa prema okolini, promovisanje izvrsnosti i stvaranje uzora kod mladih.

NASTAVLJA SE PROGRAM SUBVENCIONISANJA KAMATNE STOPE ZA STAMBENE KREDITE ZA MLADE

Ona je rekla da će biti nastavljen i izuzetno značajan Program subvencija kamatne stope na stambene kredite mladih i mladih bračnih parova koji resorno ministarstvo realizuje od 2008. godine.

“Ukupan broj do sada dodijeljenih subvencija iznosi 5.120, a u te svrhe je, zaključno sa 2022. godinom, plasirano više od 17.100.000 KM”, navela je Čabrićeva.

Ona je dodala da do kraja godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta čeka i realizacija značajnih manifestacija poput LJetne škole sporta, Susreta mladih, obilježavanje značajnih datuma poput Međunarodnog dana djeteta, Međunarodnog dana porodice, 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Međunarodnog dana volontera, kao i izrada Akcionog plana za realizaciju strateških ciljeva Omladinske politike i propisa koji regulišu borbu protiv nasilja u porodici, ali i podzakonskih akata u oblasti sporta, a u skladu sa Zakonom o sportu.

Ona je navela da će se Ministarstvo u toku godine baviti i dugogodišnjim problemom poreskih dugovanja sportskih organizacija, kao i dodatnim uređenjem oblasti rada trenera i njihove edukacije, te licenciranja.

“Nastavićemo i sa realizacijom kampanja `Volim Srpsku` i `Budi drugačiji, blokiraj hejt`. Uglavnom je riječ o redovnim aktivnostima koje su definisane programom rada Ministarstva porodice, omladine i sporta, a trudićemo se da u svakom segmentu u kojem to bude moguće unaprijedimo svoj rad”, rekla je Čabrićeva i dodala da će realizacija značajnih projekata započetih u svim resorima teći kontinuirano.