“Ministar obrane” Crvene zvezde: Milunović najbolji štoper grupne faze Lige Evrope

12.12.2020. | 13:45

Prema specijalizovanom algoritmu koji koristi Evropska kuća fudbala (UEFA), u čiju računicu ulaze i mečevi u domaćim šampionatima, Nemanja Milunović je najbolji štoper grupne faze Lige Evrope.

Računajući čitavu odbrambenu liniju, štoper Crvene zvezde bi bio na drugom mjestu, jer je po broju bodova ispred njega samo lijevi bek Real Sosiedada Naćo Monreal. Visoki defanzivac crveno-bijelih iza sebe je ostavio igrače Totenhema, Arsenala, Milana, Napolija…

Milunović je osvojio 5.831 bod i tako postao drugi najbolji defanzivac grupne faze, ali i najbolji srpski fudbaler koji je igrao drugo po redu najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.

Milunović je u cjelokupnoj grupnoj fazi odigrao svih šest utakmica i zabilježio 540 minuta, na kojima je uputio 264 tačna dodavanja ka saigračima. Na utakmici sa Slovanom taj broj je iznosio 60 tačnih dodavanja, a najčešće je pasove razmjenjivao sa Degenekom, Sanogom i Gajićem.

Visoki štoper bio je pravi ministar odbrane crveno-bijelih i nepremostiva prepreka za protivničke napadače. On je od ukupno 25 duela uspješan bio u 21 (85 odsto). Iako je u dosadašnjim protivnicima bilo dosta visokih i jakih napadača, Milunović je sa svojih 193 centimetara uspio da neutrališe protivničke pokušaje i sačuva gol tima sa stadiona “Rajko Mitić”.

Snagu, ali snalažljivost Nemanje Milunovića osjetili su protivnički napadači u tih 25 duela iz kojih je defanzivac oduzeo čak 11 lopti i po tom parametru bio je daleko najuspješniji fudbaler na terenu, iako su i ostali Zvezdini igrači bili uspješni u tom segmentu igre. Takođe, u vazduhu je Milunović uspio da dobije osam od devet duela i tako zaključa napade protivnika u tom dijelu, prenosi Nova.rs.