Megazvijezda Lejkersa: Počeo s majkom u siromaštvu, a sad je prvi milijarder košarkaš FOTO

04.06.2022. | 13:13

Megazvijezda Los Anđeles Lejkersa, Lebron Džejms, zvanično je postao prvi aktivni košarkaš milijarder, prema saznanjima američkog poslovnog magazina “Forbs”. Četvorostruki NBA šampion zaradio je u posljednjih godinu dana 121,2 miliona dolara i samo je Leo Mesi zaradio više u tom periodu među sportistima – 130 miliona.

Lebron je odavno poznat po tome da brižljivo vodi računa o svojim investicijama. “Želim da iskoristim sve što mogu od svog poslovanja. I ako bude moguće, želim da postanem sportista koji je zaradio milijardu dolara. O, Bože, kako ću da budem uzbuđen kad se to desi”, rekao je Džejms u jednom intervjuu 2014. I zaista se desilo.

Bez obzira na to što su Lejkersi imali katastrofalnu sezonu i što se nisu plasirali u plej-of, Džejms je sa 37 godina postizao po 30 poena po meču i zaradio je ogroman novac i od učešća u snimanju filma “Spejs džem 2”. Taj film je zaradio 163 miliona dolara širom svijeta, a Džejmsova produkcija kuća “Spring hil” radi na još nekoliko ambicioznih projekata.

Kada se posmatra samo zarada od plata, Džejms je za 19 godina NBA karijere zaradio više od 385 miliona dolara noseći dres Klivlenda, Majamija, opet Klivlenda i Los Anđeles Lejkersa. Evo kako je stekao preostali novac do milijarde.

500 miliona zaradio je od investicija, među kojima su aktivnosti njegove produkcijske kuće, kao i novac od prodaje kompanije za proizvodnju audio-uređaja “Beats by Dre” Eplu u 2014. Takođe, ima dionice i u fitnes kompaniji, “Bič bodi” (“Beachbody”)

90 miliona zaradio je od Fenvej sportske grupe, koja rukovodi Liverpulom, u kojem takođe ima udio u vlasništvu. Takođe, ta grupa upravlja i čuvenim bejzbol timom Boston Redsoks i nedavno je dogovorila kupovinu hokejaškog tima Pitsburg Pingvini.

80 miliona dolara posjeduje u nepokretnostima, uključujući i kuću od 10 miliona dolara u rodnom Akronu, u Ohaju, dok ima i dva doma u Los Anđelesu, koja je platio 59,7 miliona dolara

Za kraj, Lebron je vlasnik i lanca brze ishrane, čijih je 10 odsto akcija u toku 2012. kupio za samo million dolara, a sada vrijede 10 miliona.

Kao dječak se sa majkom često selio i nije imao prijatno detinjstvo dok je jurio svoje snove. Kad je počeo da ih ostvaruje, granicu je postavio visoko – na NBA titule, kojih ima četiri, i milijardu na računu. I to je uspio da stekne, prenosi Mondo.

Oznake: Lebron Džejms