Međunarodni sportski događaj: Zvanično predstavljena biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”

18.04.2023. | 22:29

U Beogradu je večeras svečano predstavljena biciklistička trka “Beograd-Banjaluka 2023”, a dobrodošlicu je takmičarima iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata u ime Republike Srpske poželjela ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić.

Čabrićeva je rekla da su pred njima brojni izazovi, ali da je sigurna da će, osim sportskog motiva, biti podstaknuti znatiželjom i avanturističkim duhom, te da će biti u prilici da upoznaju prirodne ljepote Srpske i Srbije.

Ona je podsjetila da ova trka postoji već 17 godina, što svjedoči o značaju ovog međunarodnog sportskog događaja.

“Jasno je da iza toga stoji veliki i kvalitetan rad, prvenstveno Biciklističkog saveza Republike Srpske, a potom i svih relevantnih institucija koje su dale značajan doprinos da ovaj događaj traje sve ove godine. Ministarstvo porodice, omladine i sporta pružalo je i pružaće podršku svim velikim sportskim događajima jer su oni višestruko značajni za sve nas”, rekla je Čabrićeva u obraćanju biciklistima i zvanicama u hotelu “Jugoslavija”.

Prema njenim riječima, ova trka iz godine u godinu spaja Srbiju i Republiku Srpsku i učvršćuje međusobne odnose.

Ona je zahvalila Ministarstvu sporta Srbije, gradu Beogradu i svim lokalnim zajednicama kroz koje ovaj sportski karavan prolazi i koje su podržale biciklističku trku da raste i razvija se kako bi došla do ovog nivoa.

Čabrićeva je navela da se trenutno u Banjaluci održava teniski turnir “Srpska open”.

“Nadam se da ćemo nastaviti ovako velikim koracima i sljedeće godine nadmašiti sve ovo”, rekla je Čabrićeva.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja zahvalio je Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske, gradovima kroz koje trka prolazi, stranim ambasadama, Biciklističkom savezu Beograda i svima koji su trku podržali.

On je naglasio da je trka “Beograd-Banjaluka” projekat od velikog značaja za povezivanje Republike Srpske i Srbije.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poručio je da biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” zauzima posebno mjesto u programu Predstavništva i da ta manifestacija – “naša, a svjetska” na najbolji način prezentuje kako treba širiti ljubav i podsticati saradnju Srpske i Srbije.

“Ona, osim sportskog aspekta, na najbolji način promoviše Srbiju i Republiku Srpsku, naše turističke i privredne potencijale. Trka se odvija tako što se granica prelazi bez zadržavanja i na najbolji način pokazuje da svima nama na ovim prostorima treba da bude cilj da obezbijedimo slobodan protok ljudi i robe, te da zajedno gradimo bolju budućnost”, rekao je Cicović.

On je poželio da trka ove godine zadrži visok nivo i da bude bolja nego prethodnih.

“Želim da sportisti i biciklisti u takmičarskom duhu pokažu najbolje rezultate”, rekao je Cicović.

Prisutnima se putem video-linka obratio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog događaja koji pokazuje da su granice između dvije zemlje i jednog naroda samo formalne.

On je rekao da ima utisak da srpski narod nikada nije bio bliskiji i da je to nešto na čemu treba insistirati i što treba čuvati.

Šapić je kao vrhunski sportista poželio da trka “Beograd-Banjaluka” izraste u još veću nego što je danas iako je i sada izuzetno respektabilna.

“Zahvaljujući njoj možete da se kvalifikujete i za Olimpijske igre, ali najvažnije je da nema granica između naše dve države kao što ne postoji granica između srpskog narod”, istakao je Šapić.

Predsjednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević izjavio je da će Obrenovčani tradicionalno sutra dočekati takmičare i ispratiti ih ka Republici Srpskoj.

“Na ovaj način pojačavamo veze. I ove godine ćemo biti deo priče. Očekujemo da ćemo u velikom broju pokazati koliko volimo Republiku Srpsku i njene građane. Cilj je da jačamo bratstvo i ostavimo neki šablon, običaj za naše mlade”, rekao je Stanojević.

Iz Beograda sutra kreće tradicionalna biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” u kojoj će učestvovati više od 500 takmičara iz 30 zemalja koji će proći kroz 15 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj trasom dugom oko 600 kilometara.

Trka startuje iz centra Beograda sa Trga Republike u 12.00 časova, a veliko finale se očekuje u subotu, 22. aprila, u Banjaluci oko 15.00 časova. Trka se vozi u četiri etape.

Biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” već niz godina je u kalendaru Svjetske biciklističke unije i predstavlja jedan od najvećih sportskih događaja koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska.

Održavanje ovog događaja podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Predstavništvo Srpske u Beogradu.

Oznake: Biciklizam