Mbape srušio hrabre Dance, Francuska prva obezbjedila osminu finala na SP

26.11.2022. | 19:34

Fenomenalno drugo poluvreme na stadionu 974! Fudbaleri Francuske nadigrali su Dansku 2:1 (0:0) i na krilima Kilijana Mbapea upisali drugu pobjedu na Mundijalu u Kataru.

Tako su postali prva selekcija koja je obezbijedila plasman u nokaut fazu i sada za njih utakmica sa Tunisom nema rezultatski značaj, dok će se Danci sa Australijom boriti za drugo mjesto.

Pogodak koji je odlučio pobjednika dogodio se u 86. minut. Antoan Grizman uputio je perfektan cenartšut na drugu stativu gdje je bio pomenuti Mbape koji je nadskočio Andreasa Kristensena Danske i uz malo dozu sreće koljenom loptu poslao iza Kaspera Šmajhela.

Prvi gol za Francusku postigao je takođe mladi ofanzivni igrač. Kombinovali su Teo Ernandez i on po lijevom boku, bek Milana vratio je povratnu loptu na peterac za napadača Pari Sen Žermena, a ovaj je plasirao u mrežu između dvojice danskih štopera.

Do izjendačenja Danska je došla samo sedam minuta kasnije. Joakim Andersen je na prvoj stativi najviše skočio poslije centaršuta Kristijana Eriksena iz kornera i loptu prebacio na drugu stativu, a Kristensen blagovremeno utrčao i glavom matirao Uga Lorisa.

Na ovom susretu priliku da postane apsolutni rekorder Francuske po broju postignutih golova imao je Olivije Žiru, ali nije uspio da se upiše u strijelce.

U trećem kolu grupe D Francuska će odmjeriti snage sa Tunisom, dok će Danci sigurbo voditi veliku borbu za plasman sa Australijom.