Marković najbolji fudbaler Srpske: Mihajloviću posthumno Zlatna povelja “Miljan Miljanić”

21.03.2023. | 14:50

Bojanu Markoviću iz Fudbalskog kluba “Laktaši” pripalo je priznanje za najboljeg fudbalera koje nosi ime legendarnog Velimira Sombolca, a Zlatna povelja “Miljan Miljanić” posthumno je dodijeljena proslavljenom srpskom fudbaleru, reprezentativcu i selektoru Siniši Mihajloviću, odlučio je žiri manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”.

Marković je nakon manifestacije, održane danas u banjalučkom Banskom dvoru, rekao novinarima da ga priznanje motiviše, te da će nastojati da ga u narednom periodu opravda.

“Srpska je na ovom skupu ponovo pokazala koliko voli, poštuje i cijeni Sinišu Mihajlovića”, rekao je u obraćanju na manifestaciji njegov brat Dražen, koji je preuzeo Povelju.

Odlikovanje Ambasador fudbala “Mihajlo Andrejević Andrejka” dobio je legandarni srpski golman Ivan Ćurković, a priznanje “Dr Milan Jelić” za životno djelo Ranko Cvijić, jedan od osnivača Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Enver Kulašin iz banjalučkog “Borca” je najperspektivniji fudbaler i na manifestaciji je dobio priznanje “Srđan Kačar”, dok je Vladimir Ilić iz kluba “Krupa” proglašen za najboljeg trener i nagrađen priznanjem “Ilija Miljuš”.

Najbolji fudbalski radnik, koji je dobio priznanje “Ilija Pantelić”, je Miroslav Kršić iz dobojske “Sloge”, a najbolji sudija Damir Lazić iz Brčkog koji je dobio priznanje “Ratko Kragulj”.

Nagradu za popularizaciju i međunarodnu afirmaciju fudbala i Republike Srpske dobio je Zoran Avramović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u telegramu podrške, pročitanom na skupu, čestitao Fudbalskom savezu Srpske organizaciju ovog događaja, a dobitnicima nagrada poželio prosperitet i mnogo uspjeha.

Potpredsjednik Vlade Srpske Alen Šeranić je u obraćanju istakao da će Vlada nastaviti da podržava razvoj fudbala na ovim prostorima u svim aspektima.

Ministar porodice, omladine i sporta Srpske Selma Čabrić obećala je da će resorno ministarstvo i u narednom periodu biti od pomoći fudbalskim radnicima koji dobro rade.

“Cilj je i animirati djecu da se što više bave sportom, da budu fizički aktivna i pravilno se razvijaju”, rekla je Čabrićeva.

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković rekao je novinarima da je manifestacija ponovo održana na visokom nivou s ciljem da se podrže najbolji.

“Ali, i da se uvijek sjećamo svih ljudi koji su nešto dali fudbalu”, rekao je Zeljković i dodao da fudbal u Srpskoj ide u dobrom pravcu, te da će Savez nastaviti da radi na izgradnji i razvoju fudbalske infrastrukture.

Manifestaciji su prisustvovali brojni ministri u Vladi Srpske, predstavnici Fudbalskog saveza Srbije i Gradske uprave Banjaluka, kao i sportski radnici i sportisti, te zvanice iz javnog života.

“Dan fudbala Republike Srpske” je prestižna sportska i društvena manifestacija na kojoj je lani selektoru Fudbalske reprezentacije Srbije Draganu Stojkoviću Piksiju uručeno najviše priznanje – Zlatna povelja “Miljan Miljanić”.