Marina Maljković u Banjaluci: Grad na Vrbasu ima ono što nema ni Beograd

27.10.2023. | 12:18

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je danas u Banjaluci da sportske aktivnosti treba omogućiti svima uz jednake uslove i da svaka djevojčica u ovom gradu treba da se bavi sportom, pošto imaju privilegiju da ih trenira tim vrhunskih košarkaških stručnjaka.

“Cilj je da dobijemo vrhunske košarkašice, ali želimo da imamo dobro, zdravo i normalno društvo. Želimo da damo značaj i amaterskom sportu, da imamo zdrave devojke, buduće majke”, rekla je Maljkovićeva novinarima u Sportskoj dvorani “Borik”, povodom početka rada besplatne škole za košarkašice “Pokret Marina Maljković”.

Ona je istakla da Banjaluka ima izuzetan tim trenera što nema ni u gradovima u Srbiji, pa čak ni u Beogradu.

“Ne shvatamo koliki je značaj da dvostruka evropska šampionka ili olimpijac drži trening djeci. Zbog toga ne postoji nikakva dilema zašto je odabrana Banjaluka i Republika Srpska”, rekla je Maljkovićeva.

Reprezantativka Srbije Saša Čađo rekla je da su igračice Srbije godinama ambasadori ovog pokreta, te da je ovo prilika da se proširi.

“Dok sam u Banjaluci pozivaću roditelje da dovedu djecu na treninge u Osnovnu školu `Branko Radičević` u naselju Starčevica. Treninge vode stručne osobe, koji su bile vrhunske košarkašice”, rekla je Čađo i dodala da nijedna djevojčica nije odustala i da su veoma zadovoljne treninzima.

Legendarna košarkašica Jadranka Ćosić Trkulja rekla je da Banjaluka ima mnogo dobrih sportista i da je šteta da svoje znanje ne prenose dalje.

“Naša je društvena odgovornost da svojom ulogom i ponašanjem prenosimo znanje na nove generacije i sada imamo prostor gdje ćemo to i praktično sprovesti”, rekla je Trkulja.

Pokret za žensku košarku “Marina Maljković” već djeluje u Srbiji i zasniva se na principu besplatnog treninga za djevojčice koje pohađaju osnovnu školu.

Treninzi se vikendom održavaju u sali Osnovne škole “Branko Radičević”, a sa djevojčicama rade Jadranka Ćosić Trkulja kojoj pomažu Aleksandra Mušić, Lara Mandić i Mirjana Čovičković.

Sa njima je i aktuelna reprezentativka Srbije i osvajačica više medalja sa evropskih svjetskih i olimpijskih takmičenja Saša Čađo.