Luis Hamilton pobjednik trke za Veliku nagradu Ajfela

11.10.2020. | 16:10

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjednačio je danas rekord legendarnog Mihaela Šumahera od 91 pobjede u Formuli 1, pošto je trijumfovao u trci za Veliku nagradu Ajfela na stazi Nirburgring.

Šestostruki svjetski prvak Hamilton ostvario je sedmu pobjedu u sezoni, a 91. u karijeri. Britanac ove sezone juri još jedan rekord Šumahera sedmu šampionsku titulu.

Hamilton je trku završio za sat, 35 minuta, 49,641 sekundi.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen, koji je dobio dodatni bod za najbrži krug trke, a imao je zaostatak od 4,470 sekundi za pobjednikom. Treći je bio Danijel Rikardo iz Renoa sa zaostatkom od 14,613 sekundi.

Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres bio je četvrti, vozač Meklarena Karlos Sainc peti, a šesto mjesto zauzeo je Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri.

Sedmo mjesto zauzeo je vozač Ferarija Šarl Lekler, osmi je bio Niko Hulkenberg iz Rejsing Pointa, vozač Hasa Roman Grožan deveti, dok je 10. mjesto zauzeo Antonio Djovinaci iz Alfa Romea.

U današnjoj trci vozač Alfa Romea Kimi Raikonen postao je rekorder sa 323. starta u Formuli 1. Iza njega ostali su Rubens Braikelo (322), Fernando Alonso (311) i Mihael Šumaher (306).

U prvoj trci Formule 1 od 2013. godine na Nirburgringu dobro su krenuli vozači Mercedesa, Valteri Botas je bio na pol poziciji, odmah ga je napao Hamilton, ali je Finac uspio da se odbrani i zadrži prvo mjesto.

Odmah je i Verstapen pokušao da obidje Hamiltona, ali se šestostruki svjetski prvak odbranio. Dobro je startovao i Rikardo koji se popeo na peto mjesto iza Leklera, a ispred Albona, Norisa i Peresa.

Do četvrtog kruga Botas je stekao 1,5 sekundi prednosti nad Hamiltonom, a u tim trenucima Rikardo je pokušao da pretekne Leklera. Vozaču Renoa to je uspjelo u devetom krugu i našao se iza Verstapena, a ubrzo je Lekler otišao u boks. Njegov timski kolega Fetel se zatim okrenuo na stazi, ali je ostao u trci i pao na 13. mjesto.

Hamilton je vozio najbrži krug i smanjivao je zaostatak za timskim kolegom, koga je obišao u 13. krugu. Botasa je sustigao i Verstapen, a Finac je otišao u boks u 14. krugu i na stazu se vratio kao četvrti.

Poslije duela sa Raikonenom, oštećen je bio bolid Vilijamsa Džordža Rasela, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbjednosti, što su iskoristili Hamilton i Verstapen i u 17. krugu otišli u boks. Staza je ubrzo oštećena i trka je nastavljena, a Raikonen je dobio kaznu od 10 sekundi.

Botas je u 18. krugu prijavio da gubi snagu motora i počeo je da gubi pozicije, zbog čega je u 19. krugu otišao u boks i završio trku.

Hamilton je poveo i vozio najbrži krug, a iza njega vozili su Verstapen, Noris, Peres, Okon i Sainc. U 23. krugu Esteban Okon iz Renoa je prijavio da ne rade mjenjač i kočnice i završio je trku, a odmah potom odustao je i Aleks Albon iz Red Bula.

Noris je obavijestio ekipu da ima problema sa bolidom, a zatim mu je rečeno da obavi podešavanja i nastavi da vozi, a Peres je to iskoristio i primakao se . Lekler je zatim obišao Gaslija za sedmo mjesto u 29. krugu, kada su Peres i Sanic otišli na zamjenu guma i vratili se na šesto i deveto mjesto. Peresa je odmah obišao Gasli i našao se iza Leklera, na šestom.

Noris je nastavio da se žali da gubi snagu motora pa je u 30. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao peti iza Leklera.

Hamilton je u medjuvremenu stekao 5,4 sekunde nad Verstapenom, koji je imao 53,5 sekunde više od trećeplasiranog Rikarda. Peres je zatim lako obišao Norisa za peto mjesto. Iz boksa Meklarena rekli su Norisu da je dobar u krivinama i da mora da izdrži na stazi.

Peres i Lekler su se borili za četvrto mjesto, pokušavao je vozač Fors Indije da ga pretekne i uspio u 34. krugu, ali je Lekler ubrzo vratio poziciju. Peres je ubrzo ponovo pokušao i obišao je Leklera.

Hamilton se tada požalio na prednju desnu gumu, ali je i dalje dobro vozio i u 36. krugu imao 7,9 sekundi prednosti. Lekler je u narednom krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao 10.

Šestostruki svjetski prvak je u 39. krugu obišao Norisa za cio krug, a Lekler je popravljao pozicije i u 40. je pretekao timskog kolegu Fetela za sedmu. Četvorostrukog svjetskog prvaka obišli su i Gasli i Hulkenberg, nakon što je prijavio da su mu gume potrošene. On je u 43. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao pretposljednji, 15.

U 44. krugu Noris je odustao i parkirao se pored zaštitne ograde, zbog čega je na stazu izašlo vozilo bezbjednosti. To je iskoristio Rikardo i otišao na zamjenu guma, a zatim je to učinila i većina vozača, zajedno sa Hamiltonom, koji je prije sejfti kara bio 11 sekundi ispred Verstapena.

Hamilton i Verstapen su zatim svojim ekipama poručili da je bezbjednosno vozilo sporo i da to utiče na gume na njihovim bolidima. Vozači koji su zaostali čitav krug za vodećima su zatim počeli da pretiču sejfi kar, a trka je nastavljena u 50. krugu.

Poveo je Hamilton, Rikardo je odmah napao Verstapena, a vozača Renoa napao je Peres za treće mjesto, ali su svi zadržali svoje pozicije. Gasli je zatim obišao Leklera za šesto mjesto.

Hamilton je vozio najbrži krug, a u 54. krugu stekao tri sekunde prednosti nad Verstapenom. Do kraja trke Peres je uspio da se primakne Rikardu, ali nije uspio da ga pretekne, dok je Verstapen uspio da vozi najbrži krug i osvojio je dodatni bod.

Poslije trke Ralf Šumaher, sin Mihaela Šumahera, poklonio je Hamiltonu kacigu legendarnog vozača u vrijeme kada je vozio za Mercedes.

Naredna trka u šampionatu vozi se 25. otkobra za Veliku nagradu Portugala.