Loš početak, pa rapsodija: Srbija izborila šesto uzastopno polufinale na Evropskom prvenstvu

01.09.2021. | 21:55

Odbojkašice Srbije su u polufinalu Evropskog prvenstva! Šesti put uzastopno! Izabranice Zorana Terzića večeras su u četvrtfinalu savladale selekciju Francuske 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20) i zakazale meč protiv Turske, u petak od 17 časova.

Ne važi za njih “pravilo” da istog rivala ne možete pobijediti dva puta na istom takmičenju. Poslije trijumfa u grupnoj fazi, “plave dame” su ponovo savladale Francusku. Ovoga puta im je trebalo nešto više vremena. Loše su dvostruke uzastopne šampionke počele meč, izgubile su prvi set, a onda su potpuno nadigrale rivalke – uz najubjedljivije dobijen set na prvenstvu (25:7).

Nije Srbija odigrala prvi set na svom nivou. Rapoložene Francuskinje su odlično počele meč, rano stekle prednost, koju su kasnije sa uspkehom čuvale. “Plave dame” su se mučile u napadu – Tijana Bošković je bila sigurna opcija, ali joj je nedostajala podrška saigračica. U nekoliko navrata su aktuelne šampionke prilazile na poen, dva poena zaostatka, ali bi grešile u ključnim momentima, pa su izgubile prvi set.

U drugom je situacija bila potpuno drugačija. Sigurnije u napadu bile su Srpkinje, proradio je i blok. Do usijanja je zagrijala atmosferu u areni Boškovićeva, pošto je snažnim smečom okončala dug poen za 11:7. Razigrala je Maja Ognjenović i srednjake Minu Popović i Milenu Rašić. Prišle su u završnici Francuskinje na 19:18, ali je u tom momentu na servis stala prva dama srpskog tima. Odlično je servirala Maja, da bi na kraju asom donijela set aktuelnim šampionkama.

Uslijedila je demonstracija sile u trećem setu. Nastavila je tamo gdje je stala Maja, servisima je donosila veliku prednost svom timu i semafor je pokazao 7:0. Igrale su se izabranice Zorana Terzića, sve su prolazile i brzo je bilo 15:5. Fantastično je servirala Bojana Milenković, raspoložene za igru bile su ostale srpke odbojkašice i lako su privele posao kraju, prepustivši rivalkama samo sedam poena. Bio je to najubjedljivije dobijen set na prvenstvu.

U istom ritmu igrao se i četvrti period. Dominirale su potpuno “plave dame”, nisu dozvolile rivalu da se približi. Od 14:7, brzo su došle do 20:10. Uz veliku pordšku 6.750 navijača sa tribina, dvrostruke uzastopne šampionke su prošle u polufinale.

Rival u borbi za finale biće im Turska, koja je već u utorak obezbjedila mjesto u završnici prvenstva. Drugi polufinalni par čine Holandija i Italija.

Pred početak duela obilježen je jubilej kapitena srpske reprezentacije – Zoran Gajić predao je Maji Ognjenović uramljen dres sa brojem 300, čime je obilježen 300. meč legendarne srpske odbojkašice za nacionalni tim.