“Lopta se ne može zaprljati”: Maradona u samoizolaciji slavi 60. rođendan

30.10.2020. | 12:14

Ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih fudbalera svih vremena Argentinac Dijego Armando Maradona, danas slavi 60. rođendan.

Iako je bio poznat po, najblaže rečeno, uživanju u životu, Maradona će rođendan proslaviti skromnije nego u prošlosti, a svi mu žele samo jednu želju, a to je zdravlje.

Pele uvijek drugi najbolji

Maradona je trenutno u samoizolaciji, jer je njegov tjelohranitelj bio pozitivan na korona virus. Nažalost, on je jedan od najugroženijih po svim kriterijumima. Preživio je dva srčana udara i prebolio hepatitis, imao je problema s prekomjernom težinom, bio je u klinikama za odvikavanje od alkohola, droga…

“Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz fudbal. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji”, rekao je Maradona.

Bez obzira na Lea Mesija i Kristijana Ronalda, pitanje ko je najbolji po mnogima je samo jedno – Maradona ili Pele?

“Za mene će Pele uvijek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sporistom, Airton Sena je bio ispred njega. Dakle, bilo da se radi o najboljem fudbaleru ili najboljem sportisti u Brazilu, Pele će uvijek biti drugi”, rekao je Maradona te dodao: “Mesi i Ronaldo trenutno su iznad svih ostalih igrača. Niko nije u stanju učiniti pola onoga što oni mogu”.

Osmo dijete

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. u Lanusu kao peto od osmero djece, ali je odrastao u Vilja Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Ajresa.

“Kiša je padala više iznutra nego izvana”, rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu. U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela porodica: Dijego senior i Tota, Dijego mlađi, njegove četiri starije sestre i tri mlađe braće i sestara. Brzo je nadmašio lokalno okruženje, sa 15 je već igrao za Argentinos juniors, sa 16 je debitirao u dresu “Gaučosa”, a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike.

Nakon pet godina u Argentinosima, 1981. se preselio u Boka juniors. Iako su Bokini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barselonu, a zatim u Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva. Igrao je i za Sevilju, Njuels, a karijeru je završio kod kuće, u Boki.

Trenersku karijeru je započeo u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa, a trenutno je za kormilom Gimnasije La Plate. Međutim, kao trener bio je mnogo manje uspješan, čak neuspješan.

Jedan od najvećih fudbalera koje je svijet ikad vidio, pretrpio je i bezbroj neuspjeha i skandala tokom godina koji su prijetili da će zauvijek okaljati njegovo nasljeđe. No, kao što je i sam Maradona izjavio, “Lopta se ne može zaprljati”. Bez obzira na sve njegove incidente, ludorije, te probleme s alkoholom i drogom, on ostaje fascinantna figura, prenose Vesti.me.