Liverpul i Mančester siti u polufinalu Lige šampiona

13.04.2022. | 23:17

Fudbaleri Liverpula i Mančester sitija plasirali su se u polufinale Lige šampiona. Liverpul je na domaćem terenu protiv Benfike odigrao neriješeno rezultatom 3:3 i tako odbranio pobjedu od 3:1 iz prvog meča, dok je Siti sačuvao minimalnu pobjedu iz prvog meča i odigrao 0:0 u Madridu protiv Atletika.

Liverpul je u revanš meč na “Enfildu” ušao sa dva gola prednosti, te im je i remi na domaćem terenu (3:3) bio dovoljan za prolaz dalje. To je bio prvi neriješeni ishod u 12. međusobnom susretu dvije ekipe.

Mnogi su smatrali da će ovaj meč biti čisto otaljavalnje posla za “redse”, a naročito nakon gola koji je postigao Ibrahim Konate u 21. minutu.

Identičan start kao i u Lisabonu. Korner za Liverpul, a najviši u skoku je bio ljetošnja akvizicija iz Lajpciga.

Pune ruke posla su imali pomoćni arbirtri na ovom susretu. Kada saberemo priznate i nepriznate golove, bilo ih je dvocifreno. Tako je bilo u 32. minutu kada je Gonsalo Ramos poravnao.

Pomoćnik glavnog arbirta je signalizirao ofsajd, stekao se utisak da i jeste tako, ali je greška utvrđena nakon konsultaija sa VAR sobom. Iste sreće nije bio Darvin Nunjez nešto prije toga sjajno realizovao napad Benfike “bocnuvši” loptu preko Alisona.

Nadu koja se pojavila kod portugalske ekipe je donekle uspio da ugasi Roberto Firmino u drugom poluvremenu. Postigao je dva gola, a drugi je bio njegov 20 u Ligi šampiona po čemu se izjednačio sa još jednim legendarnim napadačem Liverpula Fernandom Toresom.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da igrači Benfike odustanu. Rezervista Jaremčuk je izjednačio iako je i njegov gol najprije poništen zbog ofsajda, pa naknadno priznat.

Ista sudbina je zadesila i Nunjeza koji je ovaj put imao više sreće, pa je njegov gol za izjednačenje priznat nakon pregledanja snimka.

Bio je to 29. gol u sezoni za najtraženijeg igrača tog tima, a već u narednom trenutku je imao priliku za novi gol. Ispriječio se Alison sjajnom odbranom i pitanje je šta bi bilo da je ta lopta ušla.

Ovako, na megdan Viljarealu ide Liverpul. Tim Jirgena Klopa je u ovom dvomeču pokazao da neće poteniti nijednog protivnika, a ne bi ni smjeli. Naročito ne ekipu koja je uzela “skalp” Juventusu i Bajernu.

Mančester siti preživio napade Atletika

Mančester siti je uspio da se plasira u polufinale Lige šampiona, preživjevši dramu na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu.

Iako prvo poluvreme nije to nagovještavalo, Gvardiola je u drugom naredio defanzivu i njegovi izabranici su nekako izdržali sve nalete Atletika, te su odbranili 1:0 iz prvog meča na “Etihadu”.

Netipična igra za oba tima obilježila je završnicu koja je potrajala kroz nadoknadu više od 12 minuta, pa je cio meč u prestonici Španije trajao više od 100 minuta.

Atletiko je, uprkos činjenici da mu je bila potrebna pobjeda, u utakmicu ušao sa defanzivnim pristupom, karakterističnim za Dijega Simeonea.

Pep Gvardiola nije nasjeo, već su njegovi igrači mirno kontrolisali meč u prvih 45 minuta i tražili rupu, ali bez prevelikog pritiska na posljednju liniju.

Jedini put kada je pukla odbrana Atletika bilo je u 30. minutu kada je Rijad Marez poslao prelijep pas ka Kajlu Vokeru po desnoj strani, on je poslao loptu u srce kaznenog prostora, a u nastavku akcije je Ilkaj Gindogan pogodio stativu.

Zapravo, to je bilo sve vrijedno pomena u prvom poluvremenu, a od starta drugog je Čolo Simeone naredio mnogo ofanzivniji pristup i pritisak na posljednju liniju engleskog tima.

To je moglo već u prvom napadu da urodi plodom, kada je Antoan Grizman pobjegao odbrani, ali je izborio samo korner.

Nastavile su “jorgandžije” da se otvaraju kako je meč odmicao, a najvrelije je bilo u samoj završnici.

Najprije je došlo do tuče u kojoj je prednjačio Stefan Savić, čak i čupao kosu Džeku Grilišu, a najgore prošao Felipe zaradivši crveni karton.

Ali, uprkos tome je Atletiko nastavio da kidiše ka golu Edersona, koji je u završnici sa dvije odbrane izrastao u heroja “građana”.

U 12. minutu nadoknade (da, u 102. minutu utakmice), odbranio je šansu Anhela Koree, koja je bila posljednja i najbolja za Madriđane.

Mančester siti je, dakle, u polufinalu i vratiće se u Madrid, gdje će igrati protiv Reala.

Ali, Gvardiola sigurno neće željeti da mu se ponovi drama kakvu je ove večeri preživio protiv Atletika.