Nije u sukobu interesa: Obustavljen postupak protiv Milana Tegeltije

03.11.2023. | 13:33

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa RS obustavila je postupak protiv Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika Republike Srpske i prvog čovjeka uprave FK Borac.

Narodna skupština RS u međuvremenu je izmijenila zakon kada su u pitanju situacije zbog kojih je moguće da se funkcioner nađe u sukoba interesa. Zbog toga Komisija nije primjenila zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je Transparency International u BiH podnio prijave protiv Tegeltije i pet drugih čelnika fudbalskih klubova iz Premier lige BiH.

Po tada važećim odredbama Zakona bilo je zabranjeno svakom funkcioneru da bude na čelu udruženja koje se finansira iz budžeta sa više od 100.000 KM, a Tegeltija istovremeno obavlja funkciju savjetnika i predsjednika kluba, koji je dobijao sredstva iz budžeta RS.

Pravdajući se medijima, Tegeltija je iznio tumačenje da “nije u sukobu interesa” jer za rad u klubu ne prima platu, a ubrzo nakon toga NSRS je izmijenila jedan član tog zakona i od zabrane izuzela funkcionere koji za rad u udruženju ne primaju naknadu.

Ovaj zakon je usvojen krajem septembra ove godine, a nakon toga Komisija donosi zaključak kojim se obustavlja postupak protiv Tegeltije, te kao razlog navodi upravo izmjene zakona koje su u oktobru stupile na snagu.

“S obzirom na navedenu zakonsku odredbu prestali su razlozi za vođenje ovog postupka te se isti obustavlja”, stoji u odluci Komisije.