Liga nacija: “Zmajevi” savladali Finsku na Bilinom polju

14.06.2022. | 22:55

Na stadionu Bilino Polje u Zenici večeras je odigran meč 4. kola Lige nacija između BiH i Finske, i to kakav. U sjajnih 90 minuta čak pet pogodaka i 3:2 pobjeda bh. reprezentacije, koja će septembar dočekati na vrhu grupe u Ligi nacija.

Protiv Finske je reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala možda i najbolji meč, makar ofanzivno, pa su zabili čak tri gola protiv tradicionalno nezgodnog rivala.

Dobro su bh. reprezentativci otvorili meč, a inicijativa na startu brzo se isplatila. Dosuđen je penal u 3. minuti za Zmajeve nakon što je Džeko povučen, a Pjanić je na kraju bio siguran realizator najstrože kazne.

Nastavljeni su napadi domaćeg tima i nakon toga, zatim dvije velike šanse. Prvo je blokiran Krunić, a potom Džeko nakon ubačaja iz kornera puca pored gola.

Uslijedio je zatim blickrig Finaca i dva gola za osam minuta. Prvo Pukki u 10. minuti nakon slabe reakcije bh. odbrane, a ubrzo nakon toga kontra gostiju, Pukki asistira, a Kallman zabija za potpuni preokret.

U 23. minuti dobra šansa za BiH. Džeko je spustio loptu do Menala, ali je on slabo šutirao. U 29. minuti dolaze do 2:2. Pjanić šalje majstorski loptu za Džeku, koji izlazi sam na golmana i u svom stilu pogađa. Pomoćni sudija signalizovao je ofsajd, no nakon VAR intervencije ustanovljeno je da je sve bilo čisto.

Meč u Zenici se nastavio, ali do odlaska na odmor mreže se više nisu tresle. Na poluvremenu selektor Petev pravi dvostruku izmjenu, pa ubacuje Hadžiahmetovića i Miličevića umjesto Duljevića i Prcića.

Kao i na početku meča, Zmajevi dobro kreću u drugo poluvrijeme, a u 58. minuti stigao je i pogodak za novi preokret. Sjajno je najbolji bh. fudbaler pogodio, no samo nekoliko minuta ranije imali su mnogo sreće jer je Pukki promašio zicer.

U 64. minuti stopostotna šansa za Fince, sam je ostao Niskanen i samo je nekim čudom uspio da promaši okvir gola.

U ostatku meča fudbaleri BiH bazirali su se na kontre i bilo ih je, a iz jedne takve malo je nedostajalo da Džeko postigne novi go, ali je u 76. minuti Hradecky uspio da odbrani njegov udarac sa nekoliko metara. Finci su potom intenzivno napadali kako se bližio kraj meča, ali su reprezentativci BiH izdržali dobrom odbranom i na kraju slavili pobjedu, piše SportSport.ba.

Inače, Džeko je postao rekorder kao najstariji igrač koji je postigao gol u dresu BiH. Taj rekord držao je Emir Spahić koji je dao dva gola protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za SP 2018. godine sa 36 godina i 19 dana.

U drugoj utakmici u grupi Crna Gora je s 3:0 pobijedila Rumuniju u gostima. Bosna i Hercegovina je na vrhu grupe sa osam bodova, Crna Gora ima sedam, Finska četiri, a Rumunija samo tri boda. Zmajevi će narednu utakmicu igrati 23. septembra u Zenici protiv Crne Gore i to će biti okršaj za prvo mjesto i plasman u A ligu Lige nacija.