Liga Evrope: Zvezdin “dželat” nemoćan protiv Sportinga, remi Rome i Fejnorda

15.02.2024. | 20:56

Odigrane su prve četiri utakmice plej-ofa za plasman u osminu finala UEFA Lige Evrope, a postignuti su sljedeći rezultati: Fejenord – Roma 1:1, Galatasaraj – Sparta Prag 3:2, Šahtjor – Marsej 2:2, Jang Bojs – Sporting 1:3.

Fejenord i Roma su u prethodne dvije sezone stvorili veliko rivalstvo. Pretprošle godine su odmjerili snage u finalu premijernog izdanja Lige konferencija, a prošle godine su igrali dvomeč u četvrtfinalu Lige Evrope. Roma je bila uspješnija u oba navrata.

Sada su se spojili u prvoj rundi nokaut faze Lige Evrope, a Roma je opet zadovoljnija dočekala kraj susreta, jer će se sve u ovom duelu rešavati u Rimu za sedam dana.

Prvo poluvreme donijelo je dinamičan fudbal, nekoliko ozbiljnih pokušaja na obje strane, prečku Paredesa, a tim iz Roterdama je obradovao svoje navijače u prvom minutu sudijske nadoknade vremena, kada je stigao do vođstva. Hartman je centrirao sa lijeve strane, defanzivci Rome su zaspali i ostali Igora Paišaa samog na šest metara od gola, pa se Brazilac samo poklonio i glavom zatresao mrežu našeg Mileta Svilara, za 1:0.

Ekipa Danijelea de Rosija je u drugo poluvrijeme ušla riješena da što pre izjednači rezultat i uspjela je u tome u 67. minutu. Spinacola je uputio centaršut sa lijevog boka, a Lukaku je reagovao u svom stilu i podsjetio na najbolje dane svoje karijere. Hancko je u duelu imao bolju poziciju od njega, ali Belgijanac ga je “oduvao”i ramenom smjestio loptu u mrežu, za 1:1.

U Istanbulu neočekivan rezultat. Galatasaraj je silovito krenuo i poveo preko Demirbaja u 19. minutu, ali je neugodna Sparta izjednačila u 47. minutu, pogotkom reprezentativca Ekvadora Presijada.

Autogol Krejčija je u 61. minutu donio novu radost navijačima Galate, ali samo nekoliko sekundi kasnije domaći su ostali sa desetoricom, jer je direktan crveni karton dobio Nelson. Sparta je brojčanu prednost iskoristila i u 65. minutu je Kušta dao gol za 2:2. I Sparta je u 80. minutu ostala sa igračem manje, zbog drugog žutog kartona Rajnesa, probao je domaći sastav da u finišu dođe do pobjede, napao je sa svih strana i uspio je u 91. minutu. Heroj je bio Ikardi, za 3:2 i prednost pred revanš u Pragu.

“Dželat” Crvene zvezde, Jang Bojs, nije mogao da se parira Sportingu na svom stadionu u Bernu.

Gosti iz Lisabona su poveli 0:2, autogolom u 31. i pogotkom Gjokersa iz penala u 41. minutu. Samo 60 sekundi kasnije je Ugrinić smanjio na 1:2 i vratio nadu prvaku Švajcarske, ali je ona ugašena u 48. minutu, kada je Inasio pogodio za 1:3.

Šahtjor je bio nominalni domaćin Marseju u Hamburgu, a francuski tim je poveo golom Obamejanga u 64. minutu. Na 1:1 je izjednačio Matvienko u 68, a onda pravi šou u nadoknadi vremena. Najoprije je Endiaje u 90. minutu donio 1:2 Marseju, ali Šahtjor se nije predao i došao je do 2:2 u 93. minutu, pogotkom Eguinalda.

Revanš mečevi na programu su sljedećeg četvrtka, prenose Sportske.net.