Lešinari odali počast stradalima u tuzlanskoj koloni!

15.05.2022. | 19:14

Navijači Borca nisu bodrili fudbalere banjalučkog tima u prvih pola sata na stadionu u Tuzli u znak poštovanja prema poginulim vojnicima JNA u tuzlanskoj koloni.

Banjalučki Borac doživio je danas prvi poraz u proljećnom dijelu sezone u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Bolji od crveno-plavih bili su fudbaleri Slobode rezultatom 2:1 (1:1) čime su gotovo sigurno osigurali premijerligtaški status naredne sezone, a Banjalučanima zakomplikovali već viđeni plasman u Evropu.

Utakmici na “Tušnju” prisustvovali su i navijači Borca, popularni Lešinari, koji su u znak solidarnosti i sjećanja na poginule vojnike Jugoslovenske narodne armije (JNA) u tuzlanskoj koloni ćutke posmatrali meč u prvih 30 minuta, piše “Mondo” portal.

Tih 30 minuta simbolizuju 30 godina od pogibije vojnika JNA na Brčanskoj Malti na današnji dan 15. maja 1992.godine.

Upravo danas su porodice stradalih vojnika šetnjom, polaganjem cvijeća i služenjem parastosa, zajedno s predstavnicima vlasti Republike Srpske, istakli da tri decenije čekaju da pravda bude zadovoljena.

Na početku rata u Bosni i Hercegovine, muslimanske snage su napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki”.