Lekler maestralno do pol pozicije u Bakuu

11.06.2022. | 19:17

Vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je pol poziciju pred osmu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Veliku nagradu Azerbejdžana.

Monegašanin je na ulicama Bakua upisao šestu pol poziciju ove sezone, a 15. u karijeri, fantastičnim krugom od 1:41.359 minuta.

Lekleru je najbliži bio Serhio Peres u bolidu Red Bula, sa skoro tri desetinke zaostatka, a Meksikanac je za 65 hiljaditinki pobijedio timskog kolegu Maksa Ferstapena u borbi za drugo mjesto.

Iako je rani dio kvalifikacija ukazivao na znatno veću borbu za pol poziciju, u samom finišu je bilo jasno da Lekler nema pravog konkurenta. Monegašanin je za skoro pola sekunde nadmašio Karlosa Sainsa juniora u drugom bolidu Ferarija, pošto je on držao čelnu poziciju do tada, da bi se između njih umetnuli vozači Red Bula. Španac je na kraju morao da se zadovolji tek četvrtom pozicijom, 455 hiljaditih dijelova sekunde iza timskog kolege.

Najbolji među ostalima bio je vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je bio daleko u odnosu na Leklera, čak sekundu i tri i po desetinke, ali je profitirao od timske taktike svoje ekipe. Rasel i Luis Hamilton su tokom cijelih kvalifikacija jedan drugome pružali zavjetrinu, što je i doprinijelo njihovom plasmanu na petu i sedmu poziciju, a između njih našao se Pjer Gasli u bolidu Alfa Taurija. Sedmostruki svjetski šampion je, inače, pod istragom zbog spore vožnje tokom drugog dijela kvalifikacija. Osmo mjesto zauzeo je drugi vozač Alfa Taurija Juki Cunoda, a najbolju desetoricu kompletirala su dvojica šampiona Sebastijan Fetel i Fernando Alonso.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Azerbejdžana su, inače, kasnile 15 minuta, pošto je prethodno treći trening morao da bude pomjeren zbog incidenta koji je viđen u trci Formule 2. Tokom njih je viđen jedan prekid, i to u prvom dijelu, a izazvao ga je vozač Aston Martina Lens Strol, udarivši u zaštitnu ogradu, koja je zahtijevala popravku da bi akcija mogla da bude nastavljena.

Kanađanin je na kraju bio 19, iza njega se našao samo vozač Hasa Mik Šumaher, čiji timski kolega Kevin Magnusen je bio prvi ispod crte u prvom dijelu. Pored njih, tada su eliminisani i vozači Vilijamsa Aleksander Albon i Nikolas Latifi, na pozicijama 17. i 18. U drugom dijelu kvalifikacije su završili dubl Meklarena Lando Noris i Danijel Rikardo, Esteban Okon u bolidu Alpina i vozači Alfa Taurija Guanju Džou i Valteri Botas. Noris je, zanimljivo, imao vrijeme za plasman u treći dio kvalifikacija u samom finišu, ali je iz nepoznatih razloga odustao od tog kruga.

Velika nagrada Azerbejdžana na programu je u nedjelju od 13 časova.