Legende na jednom mjestu: Partizan obiležio 30 godina od trofeja u Istanbulu

14.04.2022. | 21:53

Košarkaški klub Partizan prigodnom svečanošću u jednom beogradskom hotelu obilježio je tačno tri decenije od najvećeg uspjeha u klupskoj istoriji.

Crno-bijeli su 16. aprila 1992. godine trojkom Aleksandra Đorđevića u posjlednjoj sekundi finala protiv Huventida u Istanbulu postali prvaci Evrope.

Zapravo, to je najveći uspeh srpske klupske košarke, a Partizan ga ove večeri obilježava poslije 30 godina.

Partizan je u čast veličanstvene generacije upriličio donatorsko veče, a sav prihod namijenjen je klupskoj fondaciji “Dobro pamtim sve”.

Novac će biti proslijeđen bivšim igračima crno-bijelih kojima je potrebna finansijska pomoć.

Prisutni su bili Željko Obradović, tadašnji, a i sadašnji trener osam Evroliga, kao i članovi generacije 1992. Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Željko Rebrača, Vlada Dragutinović, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Mlađan Šilobad. Izostao je Aleksandar Đorđević.

“Radim u najljepšem gradu i najboljem klubu. Želim da spomenem četiri osobe. Sve što sam naučio dugujem profesoru Nikoliću i Dudi Ivkoviću. Tada sam igračima rekao da na mene mogu da se ljute i da odgovore, ali nikako na profu. Hvala mu na svemu što je uradio za nas, veliki je dio svega što se dogodilo. Drugi je Radojica Nikčević, tadašnji predsjednik. Kićanović nas je okupio i vidio da može da bude predsjednik. Doveo je Radojicu, pokazao je ambiciju, mada nije očekivao da ćemo biti prvaci Evrope. Naučio me da se ne miješam u politiku kluba, a da su svlačionica i teren moji. Prihvatio je tada da ja prestanem da budem igrač, nadam se da se nisam obrukao. Treći čovjek je Dragiša Šarić. Ljudi ne znaju koliko sam vremena provodio sa njim. Danilović mi je rekao da je zbog njega počeo da igra odbranu”, rekao je Obradović.

Predsjednik Košarkaškog kluba Fuenlabrada bio je spriječen da prisustvuje svečanosti u Beogradu, ali je pročitana njegova poruka u kojoj je poželio Partizanu da se vrati što prije gdje mu je mjesto, u Evroligu.