Legendarni teniser ne liči na sebe: Teška bolest supruge ga je totalno dotukla

27.02.2024. | 18:13

Pit Sampras, teniser koji je 14 puta osvajao grend slem trofeje, primjetno je ostario. Situacija sa teškom bolešću njegove supruge primetno utiče na njegov život.

Tokom karijere Pit Sampras (52) rijetko je pokazivao emocije na terenu i nije previše komunicirao sa protivnicima, novinarima ili navijačima. To ga je učinilo radikalno drugačijim od njegovog najvećeg rivala, Andrea Agasija.

Sampras se nakon penzionisanja 2003. godine potpuno povukao i sreću pronašao u krugu porodice. Povremeno je učestvovao u egzibicionim mečevima sa Agasijem, Novakom Đokovićem, Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom i drugim teniskim zvezdama, ali je tu praksu prekinuo prije oko pet godina.

Njegovo posljednje pojavljivanje na jednom takvom događaju datira iz marta 2019. godine, kada je Sampras u paru igrao sa Novakom Đokovićem protiv Džona Mekinroa i Tomija Hasa u Indijan Velsu. Egzibicioni meč odigran je umesto polufinala mastersa koji je trebalo da igraju Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali je Španac otkazao zbog povrede.

Has i Mekinro pobijedili su Đokovića i Samprasa rezultatom 7:4. Rezultat nije bio bitan, sve legende su se odlično zabavljale i bile su poslastica za publiku. Đoković je takođe sa zadovoljstvom podijelio teren sa Samprasom, koji mu je uzor od detinjstva.

Takođe 2019. legendarni teniser je objavio autobiografsku knjigu “Pit Sampras – Povratak veličini”. Ubrzo je počela pandemija koronavirusa, a njegova aktivnost je počela da se ograničava na izuzetno rijetke intervjue. U jednom od njih na kraju sezone 2021. Sampras je Đokovića nazvao najvećim igračem u istoriji. Novak tada još nije bio ispred Federera i Nadala po osvojenim slemovima, ali je Pitu imponovalo što je Srbin na kraju godine sedmi put postao svjetski broj jedan i oborio svoj rekord.

Poslije toga, Pit Sampras je gotovo nestao iz javnog života. Razlog za to je, kako se na kraju ispostavilo, krajnje neprijatan. U drugoj polovini 2022. njegovoj supruzi, glumici Bridžit Vilson, dijagnostikovan je rak jajnika. Pit je o tome govorio tek u oktobru 2023.

– Za to vreme sam naučio da je teško tražiti podršku kada ti je nije dobro da samo pričaš o bilo čemu. Zato vas molim da mentalno podržite i molite se za našu porodicu – rekao je Sampras u poruci koju je objavio zvanični sajt ATP.

Vilsonova je podvrgnuta operaciji, potom i hemoterapiji i nastavila je da se bori protiv bolesti. Tokom 1990-ih, Sampras je izgubio trenera Tima Galiksona, zbog teške bolesti. Pit se nada da se još jedna tragedija može izbeći. Glavna nada je u savremenoj medicini.

Pit Sampras i Bridžit Vilson imaju dva sina, Rajana (18) i Kristijana (21). Sada je težak trenutak za celu porodicu legendarnog tenisera.

Pit Sampras (52) je nedavno snimljen kako kupuje kafu na Beverli Hilsu. Izgledao je veoma loše. Američki mediji pišu da je primetno ćelav, da mu pogled luta i da bi ga ljubitelji tenisa teško prepoznali.

Očigledno je da stres zbog bolesti njegove supruge uzima danak na Pitu Samprasu. Ostaje nam da se nadamo da će Bridžit Vilson prevazići svoju tešku bolest, a da će Pit Sampras ponovo igrati tenis na egzibicionim mečevima.