Legendarni italijanski trener o Mihajloviću: Bio je velikan, utakmice protiv Zvezde nezaboravne

Legendarni italijanski fudbalski trener Arigo Saki rekao je danas u Beogradu da je Siniša Mihajlović bio posebna ličnost i veliki fudbaler i trener, kao i da nikad neće zaboraviti legendarne utakmice protiv Crvene zvezde iz 1989. godine i čuvenu beogradsku maglu koja je spasila njegov tadašnji klub Milan.

Saki je gost Beograda kao promoter osmog po redu italijanskog fudbalskog kampa za djecu, koji Banka Inteza organizuje u saradnji sa Generali Osiguranjem Srbija.

Kamp će biti održan od 26. do 30. juna na fudbalskim terenima stadiona FK Voždovac u Beogradu i namijenjen je djeci od 7 do 14 godina koja će imati jedinstvenu priliku da savladaju vještine i tajne fudbalske igre kroz rad sa najboljim italijanskim trenerima. U prethodnih sedam godina kroz kamp je prošlo više od dvije hiljade djece.

Ovogodišnji kamp posvećen je preminulim legendama svjetskog fudbala, Paolu Rosiju i Siniši Mihajloviću.

Promoter događaja, 77-godišnji Saki, istakao je da je izuzetno cijenio Mihajlovića, i kao igrača, a poslije i kao trenera, kao i da su bili u kontaktu sve do tragičnog odlaska srpskog stručnjaka.

“Siniša je bio veliki igrač i posebna ličnost, sa izuzetnim karakterom. Njegova zaostavština je velika, i na terenu i van njega. Čuli smo se kad se razbolio, jer sam ja veoma bliskog prijatelja, koji mi je bio kao brat, izgubio zbog iste bolesti. Rekao sam mu da mora da shvati koliko sve to što mu se dešava pada teško njemu bliskim ljudima i posebno porodici. Bio je veliki borac do samog kraja”, rekao je Saki.

Italijan ističe da je zadovoljan novim dolaskom u Beograd.

Prvo da kažem da je za mene veliko zadovoljstvo što sam ponovo u Beogradu, poslije utakmica Milana i Zvezde, bio sam ovdje i kao trener madridskog Atletika 1998. godine, kad smo igrali protiv Obilića.

Italijanski stručnjak je zatim rekao da nije zaboravio duele drugog kola Kupa šampiona iz oktobra i novembra 1989. godine. U Milanu je u prvom meču bilo 1:1, a u revanšu je Crvena zvezda golom Dejana Savićevića povela 1:0 u 50. minut, ubrzo zatim imala i igrača više u polju jer je bio isključen napadač Milana Pjetro Paolo Virdis.

Magla je međutim spriječila Zvezdu da “dokrajči” brojčano slabiji Milan, njemački sudija Diter Pauli je zbog smanjene vidljivosti odlučio da prekine meč, pa se sutradan igrao novi, od početka i od 0:0. Marko van basten je doveo Milan u vođstvo u 35. minutu, izjednačio je sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković u 39. minutu, a poslije 120 minuta igre pristupilo se izvođenju penala u kojima je Milan bio bolji i prošao u treće kolo, a te sezone je, kao i sljedeće, osvojio titule prvaka Evrope. Upravo su te dve titule prvaka Evrope učinili Sakija trenerskom veličinom.

Sjetio se emocija koje su pratile sve što se tad dešavalo.

“Sjećam se da je bilo momenata kad sam imao strah u Beogradu, ali ta utakmica iz 1989. godine, koja je bila prekinuta zbog magle, o kojoj se i dalje priča, bila je konstruktivna za nas kao klub. Imao sam sreće da sam imao veliki klub iza sebe, vrhunske igrače koji su bili i odlični ljudi, kao i predsjednika koji nas je snažno podržavao. Utakmice protiv Crvene zvezde su bile među najtežima u periodu dok sam bio trener Milana”, sjeća se svega Saki iako su prošle 34 godine.

Istakao je da je taj prolaz dalje imao ogroman značaj za njegovu ekipu koja je zatim izdominirala evropskim fudbalom i vezala dva pehara u Kupu šampiona.

“Poslije 1:1 kod kuće u prvom meču jedan od igrača mi je rekao da smo već ispali jer je znao kakva nas atmosfera čeka u Beogradu. Predsjednik Berluskoni je tad rekao da nije uložio toliki novac da bi se mi predali. Imali smo sreće da se prva utakmica prekine zbog magle, a kad smo dan kasnije, pred 120 hiljada navijača Zvezde prošli dalje na penale, shvatili smo da možemo da napravimo nešto veliko. Osvajanjem dva Kupa šampiona ostavili smo iza sebe nešto zaista veliko, o tome se i danas priča, navijači Milana su izuzetno ponosni na taj period”, zaključio je Saki priču o legendarnim mečevima protiv najtrofejnijeg srpskog kluba.

Ostavite komentar: