Laporta drugi mandat započeo u dugovima: Morali smo dići kredit kako bismo igračima dali plate

16.08.2021. | 16:09

Predsjednik Barselone Žoan Laporta danas je održao pres konferenciju za medije na kojoj je javnosti objasnio u kakvoj situaciji se klub trenutno nalazi.

Posebnu pažnju izazvala je prva stvar koju je Laporta istakao, a to je da su morali podići kredit od 80 miliona evra kako bi mogli isplatiti plate.

Sazvao sam ovu konferenciju za medije kako bih stavio više stvari u kontekst i kako bih objasnio na što smo naišli kad smo preuzeli klub. Prva stvar koju smo morali napraviti je podići kredit od 80 miliona evra, jer da nismo, ne bismo mogli isplatiti plaće. Takođe smo vidjeli da moramo napraviti hitne popravke na Nou Kampu.

Da nismo, gledaoci na stadionu bi ugrožavali svoje živote. To nas je koštalo 1,8 miliona evra. Zahvaljujući brzini naše reakcije, navijači su mogli doći na utakmicu u nedjelju – rekao je Laporta te nastavio:

“Veterani imaju duge ugovore, a mladi igrači imaju kratke, zbog čega je jako teško dogovoriti nove ugovore. Korona virus nas je oštetio za 91 milion evra. Kompletni iznos plata vrijedi 103 odsto ukupnog prihoda kluba. Previše novca je isplaćivano posrednicima. Prijašnja uprava angažirala je nekoga da otkriva talente u Južnoj Americi. On je to naplatio osam miliona evra, što je previše”, kazao je Laporta, koji je potom obznanio da je dug Barselone 1.350 milijardi evra.

Barselona ima negativnu neto vrijednost od 451 milion evra. Plate za sportiste i ljude koje rade s njima koštaju nas 617 miliona evra godišnje, što je 25 do 30 odsto više nego što plaćaju naši konkurenti. Na primjer, Real na plate troši 342 miliona evra. Uzeli smo kredit od 550 miliona evra uz kamatu od 1,1 odsto kako bismo restrukturirali klub.

Prijašnja je uprava napustila Kamp Nou znajući da klubu prijete brojne opasnosti. Trenutni dug iznosi milijardu i 350 miliona evra. Ekonomska situacija je vrlo zabrinjavajuća, a finansijska situacija dramatična”, poručio je Laporta, dodavši kako je novac (222 miliona evra) od transfera Nejmara brzo nestao.

“Sportska politika je bila katastrofalna pod prijašnjim vođstvom. Dobili su 222 miliona evra za Nejmara i potrošili ih neproporcionalno te brzinom svjetlosti. I sad smo u situaciji gdje imamo plate koje idu u nebesa. Klub će vratiti svoju financijsku moć, ali to će potrajati. Moramo restrukturirati sve, cijelu ekipu.

Imam samopouzdanja, posebno kad sam vidio kako je ekipa juče odigrala. Uvjeren sam da smo donijeli odluke koje su morale biti donesene. Što se tiče Lea, bila je to žalosna, ali nužna odluka”, završio je predsjednik Barselone kojem je ovo drugi mandat na čelu kluba.

Prvi je bio u periodu od 2003. do 2010. godine.

Oznake: Barselona