Kvalifikacije za SP: Srbija pobjedom protiv Azerbejdžana na korak do cilja!

12.10.2021. | 22:51

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Azerbejdžan rezultatom 3:1 u pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i obezbijedila je mjesto u baražu, a u narednom duelu protiv Portugalije igraće za direktan plasman u Katar 2022. godine.

Srbija je odigrala odličnu utakmicu, stvorila pregršt prilika za gol, povela je preko Dušana Vlahovića iz penala u 30. minutu, ali je meč vratila „na nulu“ u nadoknadi vremena drugog poluvremena.

Katastrofalnu grešku tada je napravio golman Predrag Rajković, poklonivši loptu rivalima, a siguran egzekutor bio je Emin Mahmudov.
Ipak, dileme o pobjedniku otklonio je Vlahović, drugim svojim golom u 52. minutu, a pola sata kasnije tačku je stavio Dušan Tadić, pogotkom iz drugog dosuđenog penala za Srbiju.

Naredni meč za tim Srbije je zakazan za 11. novembar, protiv ekipe Katara u duelu bez rezultatskog značaja, a tri dana kasnije gostuje Portugaliji u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Srbija je od starta meča pokazala svoje namjere da upiše sigurnu pobjedu, ataci su se nizali, a prva velika šansa zabilježena je u 11. minutu kada je Dušan Vlahović, poslije odlične akcije sa Sergejem Milinkovićem-Savićem lijepo šutirao, ali je pogodio samo spoljni dio stative.

Tri minuta kasnije viđena je slična situacija, u 16. minutu je ponovo pod pritiskom bila odbrana Azera, ali je četiri minuta kasnije potpuno zaboravila Hrvata u dresu Azerbejdžana Filipa Ozobića koji je neometan šutirao sa ivice kaznenog prostora.
Srećom, pored gola.

Srbija je napadala, bez obzira na sve, nizale su se brze akcije, ali nije bilo pravog rješenja u špicu, niti je lopta dolazila na pravo mjesto, niti u pravo vrijeme, a ni do pravog igrača u najboljoj poziciji za šut.

Konačno je brava gola Azera otključana u 30. minutu, 120 sekundi kasnije Vlahović je iznudio jedanaesterac poslije divne lopte koju mu je uputio Matija Nastasić, a potom je i sigurno realizovao najstrožu kaznu.

Niz akcija Srbije je krunisan i golom, u 42. minutu mrežu je zatresao Milinković-Savić, ali nije bilo prilike za radost pošto je pogodak poništen zbog ofsajda. Sasvim opravdano.

Taman kada se očekivalo da sudija odsvira kraj prvog poluvremena, Miloš Veljković je vratio loptu Predragu Rajkoviću koju ju je najprije primio, a potom je želio i da se „izdribla“, što se završilo na najgori mogući način.

Rajković je loptu predao rivalu, Emin Mahmudov je bio najprisebniji i samo je plasirao loptu u nebranjenu mrežu.

Šok i muk na praznom stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu je trajao tokom cijelog poluvremena, ali je bilo jasno da je Piksi imao prave riječi za svoje pulene, disciplina je podignuta na viši nivo i rezultat je bio evidentan, piše “Sputnik”.

U 52. minutu Milinković-Savić je pogodio prečku, poslije kornera je Darko Lazović briljantno šutirao, sjajni golman Šakrudin Magomedalijev je dobro reagovao, ali je na pravom mjestu bio Vlahović – za drugi gol.

Srbija je i dalje napadala, na teren su ušli Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, kapiten je postigao gol iz jedanaesterca u 83. minutu, a 14 minuta ranije najbolji strijelac reprezentacije Srbije propustio je zicer koji je fenomenalno odbranio Magomedalijev.

Vrijedi napomenuti da je Srbija igrala bez Nikole Milenkovića, Nemanje Gudelja, Strahinje Pavlovića, kao i da su Tadić i Mitrović ušli na 25 minuta do kraja meča, što može da raduje selektora Stojkovića.
U prilog tome ide i činjenica da je Srbija uputila 22 udarca u gol rivala, nasuprot svega četiri.