Kvalifikacije za Eurobasket: Srbija u Gruziji, Francuzi u grotlu “Mejdana”

26.02.2024. | 07:26

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (19 sati) nastavlja kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine.

Nakon trijumfa na Kipru, bh. košarkaši u tuzlanskom “Mejdanu“ dočekuju moćnu Francusku. U akciji će biti i Srbija koju čeka teško gostovanje u Tbilsiju protiv Gruzije.

Na krilima visoke pobjede nad Kiprom (99:66), bh. košarkaši se spremaju za možda i najveći izazov u ovim kvalifikacijama i okršaj sa favorizovanim Francuzima, koji su na startu lako pobijedili Hrvatsku. Ono što je sigurno jeste da evropskog viceprvaka čeka paklena atmosfera u “Mejdanu“ koji je već odavno rasprodat za ovu utakmicu.

U bh. taboru vjeruju da može da se ponovi 2022. godine kada su “zmajevi“ u Sarajevu savladali Francusku. Pobjeda bi bila možda od krucijalne važnosti u ovim kvalifikacijama, iako je jasno da će bh. tim odlučujuće mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo igrati protiv Hrvatske, koja inače danas dočekuju Kipar.

„Francuska dolazi u izuzetno jakom sastavu, s velikim brojem kvalitetnih igrača, koji mogu da riješe utakmicu i postignu veliki broj poena. Mi smo fizički i psihički spremni, imamo ogromnu motivaciju i želju da igramo dobro pred našom publikom. Nadamo se dobroj utakmici i, naravno, pobjedi“, rekao je selektor Adis Bećiragić.

Džanan Musa naglasio je zadovoljstvo što će u dresu reprezentacije BiH ponovo igrati protiv respektabilnog rivala kao što je Francuska:

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam opet ovdje. Prije je bila ta zabrana u kvalifikacijama, pa mi je teško bilo gledati reprezentaciju pored malog ekrana. Odradili smo tu prvu utakmicu kako smo odradili, zaboravili smo je dva sata poslije. Maksimalno smo fokusirani na Francusku, daćemo sve od sebe. Očekuje nas teška utakmica, ali ako sprovedemo u djelo sve što je selektor zamislio, imaćemo šansu da ostvarimo pobjedu. Utakmica nosi jako veliki motiv za mene i sve nas, mi ćemo izaći sa stopostotnom energijom. Ako se uspijemo povezati s publikom, da ona radi za nas, a ne protiv nas, mislim da će nas očekivati jedna sjajna utakmica, a za njih jedna teška noć“, poručio je Musa.

Poslije trijumfa nad Finskom u Beogradu, reprezentaciju Srbije čeka teško gostovanje kod Gruzije, koja je jedan od konkurenata za plasman na EP. Gruzijci su na startu šokantno poraženi u Danskoj, tako da će sada biti pod imperativom pobjede. S druge strane, puleni Svetislava Pešića imaju priliku da već sada naprave možda i odlučujući korak ka plasmanu u završnicu.

Srbija će na ovom meču biti jača za Ognjena Dobrića, koga je strateg “Orlova“ ostavio van terena za meč protiv Finske zbog problema sa povredom. Dobrić će igrati, ali selektor Srbije i na ovom meču neće moći da računa na Uroša Trifunovića. Utakmica se igra od 18 časova. U drugom meču ove grupe sastaju se Finska i Danska.