Kvalifikacije za Euro 2020: Hrvatska savladala Azerbejdžan

21.03.2019. | 23:21

Utakmicama u grupama ”C”, ”E”, ”G” i ”I” danas su počele kvalifikacije za plasman na 16. Evropsko fudbalsko prvenstvo, na kojem će prvi put nastupiti 24 reprezentacije.

Hrvatska je rezultatom 2:1 slavila protiv Azerbajdžana, reprezentacije koju vodi Nikola Jurčević.

Gosti su poveli golom Šejdajeva u 19. minutu nakon velike grešk hrvatske odbrane. Šejdajev je slomio zbunjenog Ćaletu-Cara i sjajnim udarcem od stativu zabio za 0:1.

Hrvati su izjednačili u 43. minutu nakon odličnog ubačaja na prvu stativu. Iz gužve je najspretniji bio Borna Barišić koji je zakucao za 1:1.

Sjajan gol za preokret i pobjedu postigao je Kramarić u 80. minutu. Najprije je izvrtio Medvedeva, a onda fantastičnim udarcem sa lijeve strane sa 16 metara u suprotni ugao savladao golmana gostiju.

U istoj grupi Slovačka je porazila Mađarsku sa 2:0 golovima Dude i Rusnaka, a slobodna je bila ekipa Velsa. Pobjedu na startu kvalifikacija zabilježila je u Belgija koja je sa 3:1 savladala Rusiju. Tielemans je u 15. minuti doveo domaće u vodstvo, Čeryšev je poravnao samo minutu nakon toga, a onda Hazard s bijele tačke prvi i iz igre drugim golom u 88. minuti donosi pobjedu svojoj ekipi.

U istoj grupi Kipar je u ranije odigranoj utakmici porazio San Marino sa 5:0, dok Kazahstan savladao Škotsku sa 3:0.

Holandija je rezultatom 4:0 porazila Bjelorusiju na svom terenu te su tako nastavili sa sjajnim igrama, a da će doći do pobjede bilo je jasno već u prvom minutu kada je Depaj iskoristio grešku gostujuće odbrane i pogodio za 1:0. Vajnaldum je u 21. minutu povisio na 2:0, Depaj sa bijele tačke riješio pitanje pobjednika u 55. minutu, a konačnih 4:0 postavio je Van Dajk u 86. minutu.

Važna tri boda osvojila je i Poljska koja je s minimalnih 1:0 porazila Austriju u gostima, a pobjedu im je donio sjajni Piatek samo devet minuta nakon što je ušao na teren.

Evo rezultata svih utakmica odigranih u četvrtak:

 

Izvor:(Nezavisne novine)