Kvalifikacije za EP u rukometu: Poraz Srbije u Zadru

14.04.2019. | 22:29

Rukometaši Srbije poraženi su od Hrvatske 27:23 (17:11) u Zadru i dodatno zakomplikovali borbu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Hrvati su u prepunom zadarskom “Višnjiku” dominantnom predstavom u prvom poluvremenu ostvarili treću pobjedu u Grupi 2 i već sada izborili plasman na kontinentalni šampionat.

Srbija će u posljednja dva kola pokušati da stigne Švajcarsku, a za to joj je potrebna pomoć Hrvata, ili se nada da će biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Najefikasniji u srpskom timu bili su Pušica, Nemanja Ilić i Zelenović sa po tri gola, dok je Cupara imao deset odbrana, od čega dva sedmerca.

Hrvate je predvodio sjajni Štrlek sa osam golova, četiri iz penala, četiri je dodao Duvnjak, a po tri Božić-Pavletić i Mamić.

“Orlovi” su dobro počeli meč u Zadru i poveli 2:0, ali čim su Hrvati “zategli” odbranu počele su da se ređaju greške naših rukometaša.

Domaćin je predvođen sjajnim Štrlekom surovo kažnjavao svaki propust u odbrani i napadu Srbije i ekspresno preokreće rezultat i povećava razliku na 7:3.

Hrvati su bez većih problema zaustavljali napade tim Nenada Peruničića, pa su krajem prvog poluvremena imali i sedam golova prednosti (16:9), dok na pauzu odlaze sa 17:11.

Srbija je poslije odmora zaigrala mnogo bolje, prije svega u napadu gdje je odlično parirala Hrvatima, te dobrom serijom smanjuje razliku na 18:15.

Međutim, Hrvati dobro reaguju u ključnim trenucima i predvođeni Duvnjakom odbijaju nekoliko napada Srbije i održavaju razliku na 5-6 golova (20:15, 23:17, 26:20) i rutinski privode meč kraju.

Srbija u petom kolu gostuje Belgiji 12 juna, a u posljednjem igra nadamo se meč odluke sa Švajcarskom. Ukoliko pobijedimo Belgiju, a Hrvati Švajcarsku, “Orlovi” bi imali šansu da trijumfom od šest golova razlike nad Švajcarcima izbore mjesto na EP.

Na EP će se direktno plasirati dva najbolja tima iz grupe, dok će trećepolasirani tražiti šansu na osnovu učinka.

Četiri najbolea od osam trećeplasiranih selekcija će se plasirati na trurnir koji će u januaru sljedeće godine igrati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Trenutno bolji učinak od Srbije imaju Bjelorusija, Turska, Italija i Crna Gora, pa su “Orlovi” u nezavidnom položaju uoči ovog teškog gostovanja.

Evropsko prvenstvo 2020. na programu je od 10. do 26. januara u Austriji (Grac, Beč), Švedskoj (Malme, Geteborg) i Norveškoj (Stokholm, Trondhajm).

 

Izvor:(B92)