Kvalifikacije za EP u rukometu: Finska – Bosna i Hercegovina 26 : 30

11.04.2019. | 19:35

Rukometaši Bosne i Hercegovine pobijedili su Finsku u gostima u okviru trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 30:26 i tako napravili veliki korak ka plasmanu na ovo veliko takmičenje.

Bh. selekcija je dominirala od samog početka susreta te opravdala ulogu favorita protiv Finske, s kojom će se BiH sastati i u nedjelju u Tuzli u okviru četvrtog kola kvalifikacija.

Prvih pet minuta meča su se obje ekipe smjenjivale u vođstvu, a onda je proradio Nikola Prce koji je s nekoliko uzastopnih pogodaka odveo izabranike selektora Bilala Šumana na pet golova prednosti.

Ipak, uslijedila je nešto lošija partija rukometaša BiH pred kraj prvog poluvremena, a zahvaljujući sjajnim odbranama Benjamina Burića održavali su prednost. Na kraju se na odmor otišlo s dva gola prednosti (13:15).

Rukometaši BiH drugo poluvrijeme otvaraju fantastično. Igrali su gotovo bez greške sa sjajnom igrom u odbrani te uspjeli da se odlijepe pa je u jednom trenutku prednost bilo i sedam golova razlike.

U nastavku meča, gotovo preslikano kao iz prvog poluvremena, igra bh. selekcije se raspada pa Finci dolaze na dva gola prednosti. U redovima BiH se tada probudio i Marko Panić te je zajedno s neprikosnovenim Prcom i golmanom Burićem održavao prednost gostujućeg tima do samog kraja meča. Na kraju je bilo 30:26 za bh. selekciju.

Rukometaši BiH sada imaju dvije pobjede i jedan poraz nakon tri odigrana kola, koliko imaju i Bjelorusija i Češka. Finska je bez trijumfa.

Bh. tim do kraja kvalifikacija očekuje duel s Fincima u nedjelju, a zatim sredinom juna još dva susreta, protiv Bjelorusije u BiH i Češke u gostima.

 

Izvor:(Klix.ba)