Kvalifikacije za EP: Francuska sa 14 golova ispratila Gibraltar!

18.11.2023. | 23:13

Fudbaleri Francuske savladali su u Nici selekciju Gibraltara sa čak 14:0 u utakmici 9. kola Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Njemačkoj.

„Galski petlovi“ su na stadionu Nice „Alijanc rivijeri“ demonstrirali silu protiv jedne od najlošijih evropskih selekcija.

Francuska je protiv Gibraltara oborila rekord za najubjedljiviju pobjedu koju je držala od 1995. i pobjede nad Azerbejdžanom 10:0.

Ekipa Didijea Dešama postigla je po sedam golova u oba poluvremena. Do prednosti stigli su već u 3. minutu autogolom Santosa. Turam je samo minut kasnije duplirao prednost domaćih, da bi Zair Emeri u 16. već povisio na 3:0.

Francuska s tu nije zaustavljala, opasni napadima pretili su iz minuta u minut, pretili su rivalu čak 36 puta, od čega je 20 šuteva išlo u okvir gola rivalu, piše SportKlub.

Embape u 30. minutu postiže gol za 4:0, a u strelce se potom upisuje i u 75, a potom i 82. minutu.

Kingsli Koman postigao je dva gola, u 36. i 66. minutu. Fofana je bio strelac u 37, Rabio u 64, a Dembele u 73. minutu. Dva gola za domaće postigao je i Žiru u finišu meča, prvo u 89. minutu, a potom i u sudijskoj nadoknadi.

Francuzi iz sedam utakmica imaju maksimalan učinak od sedam pobjeda, a u sljedećem kolu snage će ukrstiti sa Grčkom.

U istoj grupi Holandija je u Amsterdamu minimalnim rezultatom savladala Irsku. Jedini gol postigao je Veghorst iz kontre u 12. minutu meča.

Francuska je već obezbjedila mjesto u Njemačkoj, a Holandija će to gotovo sigurno uraditi u posljednjem kolu protiv Gibraltara.