Krilni centar ne mijenja ekipu: Ilić i naredne sezone u Igokei

26.07.2021. | 08:39

Dalibor Ilić i naredne sezone nosiće dres Igokee. Mladi krilni centar nastaviće saradnju sa klubom u kojem je iskoračio na seniorsku scenu i njegov ostanak predstavlja veliko pojačanje za četu trenera Dragana Bajića, koju ponovo očekuju nastupi na dva fronta, Ligi šampiona i ABA ligi.

Povremeni reprezentativac Srbije proteklih sedmica boravio je u SAD, gdje su ga na trening kampovima u nekoliko gradova posmatrali treneri, skauti i menadžeri, jer se prijavio za NBA draft, koji će biti održan 29. jula u Njujorku. Ipak, Ilić je povukao prijavu posljednjeg dana isteka roka, tako da će sačekati iduću godinu, kada će ponovo pokušati da se nađe među 60 srećnika koje će izabrati neka franšiza najjače lige svijeta. Na taj korak odlučio se jer nije dobio garancije neke ekipe da će biti izabran i nije htio rizikovati da ostane bez prava za novu prijavu pa se našao među 49 neamaričkih košarkaša koji su povukli prijavu u predviđenom roku.

Njegov ostanak posebno će usrećiti Bajića, koji neće morati da traži zamjenu za njega, a sam Ilić odlično poznaje ostatak ekipe, kao i način rada svog trenera.

Minutažu na poziciji četvorke iduće sezone dijeliće sa novim saigračem Stefanom Đorđevićem, koji je stigao iz FMP-a, dok pomenutu poziciju pod košem po potrebi može da pokrije i novopridošli Nikola Tanasković. Pored pomenutih igrača u ekipi su još ostali Darko Talić, Marko Jošilo, Stefan Simanić, Kosta Kondić, Stefan Fundić, dok bi trebalo da ostane Milan Vulić, a ekipi da bude priključen Vuk Bošković. Ujedno stigli su Aleksa Radanov, Markel Starks i Dešon Stivens.

Prošle sezone u ABA ligi Ilić je prosječno bilježio sedam poena i 4,4 skoka uz jednu asistenciju tokom 20 minuta u igri. U Ligi šampiona odigrao je deset utakmica tokom kojih je na parketu prosječno provodio 23,1 minut pri tom bilježivši 5,8 poena i 5,4 skoka. Obavio je cijele pripreme sa reprezentacijom Srbije pred kvalifikacioni olimpijski turnir, ali je kao posljednji otpao sa spiska selektora Igora Kokoškova.

Priznanje FIBA

Ilić je zauzeo treće mjesto u izboru za najboljeg mladog košarkaša Lige šampiona prošle sezone sa 15 odsto glasova koje je dobio od navijača, novinara i trenera svih klubova koji su učestvovali u takmičenju. Prvo mjesto pripalo je članu francuskog Šolea Joanu Makundu (49 odsto), a drugo Keju van der Vurstu iz Ostendea (26 odsto).