Košarkašima Širokog kontroverzna titula prvaka BiH

05.06.2021. | 20:54

Košarkaški savez BiH proglasio je košarkaše Širokog za šampione BiH za sezonu 2020/21 iako su Ligu 6 završili na četvrtom mjestu.

Odmah se mora reći da su Širokobriježani na kontroverzan način došli do titule nakon što se danas na zakazanom fajnal foru na „Pecari“ nisu pojavile ekipe Igokee, Borca i Sparsa, te su oni službenim rezultatima 20:0 ponijeli pehar za najbolju bh. ekipu. Medalje i pehar domaćim košarkašima uručio je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

Igrači Širokog su se večeras jedini pojavili na parketu, te su tako bez borbe došli do naslova što će biti predmet rasprave u narednim danima u bh. javnosti, ali i samom KSBiH. Naime, Igokea, Borac i Spars ostali su dosljedni odluci od prije nekoliko dana da po bilo kakvu cijenu ne igraju završni turnir, prije svih zbog nehumanog rasporeda u Ligi 6 i zdravlja igrača. Zbog toga je Igokea odbila organizovati F4 turnir, koji je kasnije odnosno juče dodijeljen Širokom, koji je jedini od četiri ekipe bio za igranje ovakve vrste završnice kroz koju je imao šansu da dođe do mjesta koje vodi u ABA ligu 2.

Završnica Lige za prvaka je uistinu bila nehumana, dovoljno je reći da su samo Sparsi za 10 dana odigrali osam utakmica, što spada u rubriku vjerovali ili ne. Iz KSBiH su istakli da je Upravni odbor 26. aprila donio odluku da se u završnici igra Fajnal for i da je ta odluka ostala važeća.

Zbog skandaloznog završetka sezone Upravni odbor KSBiH će imati pune ruke posla, a po propozicijama bi Igokea, Borac i Spars trebali biti sankcionisani, o kakvim kaznama se radi saznaćemo u narednim danima, pišu Nezavisne novine.