Košarkašice Srbije u polufinalu EP, Španija ostaje bez medalje

23.06.2021. | 23:30

Košarkašice Srbije igraće u polufinalu Evropskog prvenstva, pošto su u Valensiji savladale domaću Španiju 71:64, poslije produžetka. Za plasman u finale izabranice Marine Maljković igraće protiv selekcije Belgije u subotu.

Zaista epski meč odigrale su Srbija i Španija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Na kraju, poslije dodatnih pet minuta, srpske djevojke odnijele su pobjedu 71:64 i u nastavku turnira boriće se za medalje.

Španija je bila favorit na ovom meču. Ekipa selektora Mondela dvostruki je uzastopni kontinentalni šampion, dok se meč igrao na njihovom terenu, u Valensiji.

Ipak, ništa od toga nije bilo važno izabranicama Marine Maljković, koje su se vratile iz rezultatskog zaostatka, pretrpjele i sudijsku pomoć rivalu, ostavile iza sebe sve i odigrale najbolje kada je bilo najvažnije.

U veoma izjednačenom meču najveća prednost iznosila je šest poena, a nju je u nekoliko navrata sticala Španija. Ipak, Srbija je u svakom trenutku imala spreman odgovor i dovela meč do neizvjesne završnice.

Španija je imala prednost 61:55 na dva i po minuta prije kraja, a onda je uslijedila paklena završnica srpskog tima, koji serijom 7:0 stiže do preokreta i vođstva.

A onda jedna, blago rečeno, nevjerovatna sudska odluka, koja je španskom timu prosto poklonila dva slobodna bacanja na sekundu i po do kraja.

Srećom, Uvinja je pogodila samo jedno slobodno bacanje, pa je meč otišao u produžetak.

U dodatnih pet minuta na terenu je postojao samo jedan tim – srpski. Odlična odbrana i nekoliko pametnih odluka u napadu držali su prednost tokom čitavog produžetka.

A kada je Nevena Jovanović pogodila trojku za maksimalnih plus sedam na 10-ak sekundi prije kraja, jasno je bilo da će u polufinale tim Srbije.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Sonja Vasić sa 19 poena, Ivon Anderson dodala je 17, a Nevena Jovanović 15.

U španskom timu Uvinja je psotigla 14, Ndur 12, a Kazorla 11.

Ovo je prva pobjeda Srbije nad Španijom na velikim takmičenjima, poslije pet vezanih poraza.

Srbija će u polufinalu u subotu igrati protiv Belgije, dok je Španija ostala bez medalje.