Košarkaši Srbije bez plasmana na Olimpijske igre

04.07.2021. | 22:30

Reprezentacija Srbije nije uspjela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju, pošto je u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu poražena od Italije sa 102:95.

Srpski tim je bio potpuno van ritma, nervozan, neorganizovan, Italija je imala veoma raspoložene igrače u šutu za tri poena, dok je ekipa selektora Igora Kokoškova djelovala potpuno neuigrano i zbunjeno.

Srbija je u posljednjih petnaestak minuta igre pokazala energiju, ali je prethodno Italija stekla razliku veću od 20 poena koja je bila nedostižna za srpski tim u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“.

Užasno je djelovao srpski tim, nikakva rješenja nije imao u odbrani, ali ni u napadu, gdje se tražio lider, ali on nije stigao na teren do kraja utakmice.

Već u četvrtom minutu meča bilo je jasno da Srbija nije u dobrom ritmu, Italija je već tada stekla samopouzdanje šutevima sa distance, odbrana koša našeg tima nije postojala pa je rival često imao nove šanse poslije promašaja.

Šut Srbije se pojavio na sredini prve dionice, serijom 8:0 Srbija je stigla na poen zaostatka, ali je uslijedio niz grešaka poslije kojih je Italija stekla šest poena viška nakon uvodnog kvartala.

Djelovalo je da je Kokoškov našao rješenje problema na startu druge dionice, ali se igra potpuno raspala do sredine tog perioda, Italijani su ubacivali trojke u serijama i na poluvremenu je srpski tim imao 12 poena zaostatka.

I ponovo je Srbija najavila drugačije lice, ali samo u prva dva minuta drugog poluvremena, Srbija ništa nije uspijevala da odbrani, pravljeni su i nepotrebni faulovi, skoka nije bilo nigdje, koševi Italije su se nizali, uglavnom iz otvorenih šuteva i lako su stigli do 24 poena prednosti.

Za sedam minuta u trećoj dionici Srbija nije ubacila nijedan poen iz igre, ali je onda na scenu stupio Danilo Anđušić, jedini raspoloženi igrač u timu Srbije, poslije prvobitne serije od tri trojke povezao je još dvije i doveo halu do usijanja.

Sa minusom od 17 poena Srbija je ušla u posljednju četvrtinu, Ognjen Dobrić i Filip Petrušev su smanjivali razliku, stigao je srpski tim na deset poena zaostatka, na 78 sekundi do kraja, ali nije imao ni dovoljno energije, ni mentalne snage, ni organizacije u napadu za potpuni preokret.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Anđušić sa 27 poena, Petrušev je dodao 22, dok je Dobrić meč završio sa 17.

Bilo je evidentno odsustvo Vasilija Micića, koji je na terenu proveo svega 13 minuta i za to vrijeme je ubacio osam poena, ali je bio očajan u odbrani i velike muke mu je zadavao Nikolo Manion.

Podbacio je i Nemanja Bjelica, previše vremena je proveo na poziciji centra, tu njegovi kvaliteti nisu mogli da dođu do izražaja, a imao je i mnogo problema u namjeri da odbrani svoj koš.

Od koristi nije bio ni Boban Marjanović, jeste upisao sedam poena za osam minuta, ali su Italijani žestoko kažnjavali sve situacije u kojima su mogli da ga pretrče, izvuku van zone konfora i iskoriste nedostatak brzine.

Van ritma je bio i kapiten Miloš Teodosić, koji je meč završio ranije sa pet prekršaja – upisao je pet poena uz pet asistencija, ali i pet izgubljenih lopti uz pogođen samo jedan šut iz igre, piše Sputnik.

Pomenuti Manion je vodio Italiju, ubacio je 24 poena, Akile Polonara je bio briljantan sa 22 poena, 12 skokova i šest ubačenih trojki, dok je važan faktor bio i Stefano Tonut, sa 15 poena.

Na kraju srpskog puta ka Tokiju, na površinu su isplivali svi nedostaci koji su bili evidentni i u prethodnim mečevima na turniru, samo što je kvalitet tih rivala bio daleko manji od kvaliteta igre Italije, koja sasvim zasluženo dobija kartu za Olimpijske igre u Tokiju.