Košarkaši Efesa prvi put u istoriji postali šampioni Evrope

30.05.2021. | 22:57

U večerašnjem finalu Evrolige turski šampion je savladao Barselonu u Kelnu rezultatom 86:81 i došao je do istorijske prve titule prvaka Starog kontinenta.

Košarkaši Anadolu Efesa prvi put u istoriji postali su šampioni Evrope, pošto su u finalu Evrolige u Kelnu savladali ekipu Barselone 86:81.

Obje ekipe su dosta čvrsto ušle u meč. Igralo se koš za koš, a na otvaranju je pod košem dominirao Sertač Šanli koji je ubacio svih osam uvodnih peona za Efes.

Barselona je bila ta koja je stovrila prvu značajniju prednost. Serijom od 10:2 u finišu prve dionice Katalonci odlaze na sedam poena prednosti, 22:15.

Barca je na otvaranju druge dionice imala i plus deset, ali je potom stala. Nije španski tim mogao pogoditi ništa, pa je Efes napravio seriju od 12-0 i otišao je na sedam poena prednosti, 36:39.

Zadržao je turski šampion prednost do kraja prvog poluvremena, a na odmor su otišli sa plus tri, 39:36, a treba istaći da je Barselona ostala bez ikakvog učinka od Nikole Mirotića u prvom poluvremenu.

Na otvaranju drugog poluvremena konačo je proradio i MVP Evrolige Vasilije Micić i sa četiri vezana poena po prvi put odvodi Efes na plus sedam, 46:39.

Micić je potom uspio da zabije tri plus jedan i Efes odlazi na 11 poena razlike (55:44), a srbijanski košarkaš je potom održavao prednost svog tima.

Cory Higgins je poenima ostavljao Barcelonu u životu, a na ulasku u posljednju dionicu bilo je plus sedam u korist Efesa, 65:58.

Barselona se na ulasku u posljednju dionicu potpuno vratila u utakmicu (65:62), imali su nekoliko napada da potpuno preokretnu rezultat na svoju stranu, ali ih nisu koristili.

Ipak, odustajanja nije bilo, a poenima Nikole Mirotića na pet minuta prije kraja Barselona je došla do izjednačenja rezultata 69:69.

Sjajna košarka je viđena u samom finišu. Pogađala su oba tima kada je najviše trebalo, Efes u posljednje dvije minute ulazi sa plus pet (79:74), ali naravno da je kraj bio još daleko.

Međutim, Micić i Larkin su završili posao u ovom meču i odveli su Efes na krov Evrope, po prvi put u istoriji.

Vasilije Micić je predvodio Efes sa 25 poena, Shane Lakrin je dodao 21, dok je kod Barselone Cory Higgins ubacio 23 koša.