Košarkaši BiH trijumfom nad Češkom 97:90 počeli kvalifikacije za SP

26.11.2021. | 22:18

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Skenderiji pred oko 5.000 gledalaca selekciju Češke rezultatom 97:90, u okviru 1. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Bh. košarkaši su nakon blijedog prvog poluvremena, u nastavku, nošeni velikom podrškom navijača ubacili u brzinu više, te su na kraju uvjerljivo slavili, a naredni meč igraju već za tri dana kada gostuju Bugarskoj.

Sami početak susreta nagovijestio je vrlo tešku utakmicu. Česi su pogodili tri vezana trojke i poveli su 9:3, a sredinom prve dionice imali su i 12 koševa prednosti (21:9). Ipak, do isteka prvih deset minuta bh. selekcija smanjila je zaostatak na 23:17.

Rezultat se “lomio” do sredine druge četvrtine i bh. reprezentacija je držala priključak, da bi Česi potom ponovo napravili seriju i stekli su u tom trenutku maksimalnih 14 poena prednosti (53:39), a na poluvrijeme se otišlo njihovim vođstvom 56:44.

Bh. odbrana djelovala je loše , a gosti su pogodili nevjerovatnih 12 trojki u prvom poluvremenu što je i napravili veliku razliku.

Ipak, početak treće četvrtine bio je fenomenalan. Bh. tim je na krilima raspoloženog Muse napravio seriju 11:0 i u 25. minuti bio je na samo pola koša zaostatka (56:55).

Česi su prvi koš postigli tek u 5. minuti nastavka, ali ni to im nije pomoglo, jer su bh. košarkaši nastavili u sjajnom ritmu i sa šest vezanih poena Muse u 26. minuti poveli su prvi put na utakmici 61:59.

Do isteka treće dionice izabranici Vedrana Bosnića dodatno su povećali prednost i u posljednjih deset minuta ušli smo vođstvom 75:67.

Šest i po minuta prije kraja Češka je smanjila na 81:79, ali onda je na scenu stupio Ammar Gegić koji je u ključnim trenucima, svojim poenima i skokovima u napadu, prelomio meč u korist bh. selekcije za konačnih 97:90.

Najefikasniji u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bio je Džanan Musa sa 21 poenom, a pratili su ga Amar Gegić sa 20, Emir Sulejmanović sa 15, te Miralem Halilović sa 12 i Džon Roberson sa 11 koševa.

Kod Čeha se istakao David Jelinek sa 31 ubačajem, a zapaženi su bili Martin Peterka i Ondrej Sehnal sa po 14, te Tomas Kyzlink sa 13 poena.

U prvom meču bh. grupe Litvanija je na svom terenu pobijedila Bugarsku rezultatom 89:69.

Plasman na Mundobasket izboriće 12 najboljih selekcija iz evropskih kvalifikacija. Prije toga se igraju dva kruga kvalifikacija. U aktuelnom krugu postoji osam grupa po četiri selekcije i najbolje tri idu u završni krug. Tako ćemo dobiti 24 selekcije u završnom krugu, koje će biti raspoređene u četiri grupe po šest selekcija. Najbolje tri iz sve četiri grupe, odnosno 12 reprezentacija ostvariće plasman na Svjetsko prvenstvo, piše Klix.ba.

Svjetsko prvenstvo će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.