Košarkaši BiH izborili finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre

18.08.2023. | 22:50

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Izrael (86:77) i plasirala se u finale pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2024. godine.

Prvu dionicu su u svoju korist priveli Izraelci, ponajviše zbog velikog broja grešaka bh. košarkaša koji nisu bili ni šuterski raspoloženi na otvaranju utakmice.

U drugoj četvrtini „Zmajevi“ su utegnuli odbranu. Imali su seriju 11:0, a Izraelci su do prvih poena došli tek u šestoj minuti. Izabranici Adisa Bećiragića na odmor su otišli sa tri poena prednosti (36:33).

Treća dionica donijela je mnogo disciplinovaniju igru bh. igrača. Briljirao je Luka Garza koji je bio raspoložen na protivničkoj polovini, a imao je učinka i u defanzivnom dijelu. Pomogao mu je i Jusuf Nurkić s nekim sjajnim poenima.

Bh. košarkaši su u četvrtoj dionici držali susret pod kontrolom i na kraju zasluženo slavili.

Najefikasniji u bh. timu bili su Luka Garza sa 24 poena, imao je i 11 skokova. Jusuf Nurkić je ubacio 20 poena uz 14 skokova, a isto toliko ubačaja imao je i Džanan Musa.

Na drugoj strani istakli su se Roman Sorkin sa 28, te Jam Madar sa 24.

U finalu pretkvalifikacijskog turnira igraće protiv Poljske koja je ranije danas trijumfovala protiv Estonije (93:83). Finalni meč je na rasporedu u nedjelju.